У Львівській області від ускладнень COVID-19 померла породілля: що відомо

У Львівській області від ускладнень COVID-19 померла породілля: що відомо

Фото: Роман Балук

Немовля перебуває у вкрай важкому стані.

У Львівській області від ускладнень COVID-19 померла молода породілля. Жінку госпіталізували на 27-му тижні вагітності з високою температурою. Дитину лікарі врятували, а от маму - не змогли. Сьогодні, 20 червня, вранці вона померла.

В якому стані немовля, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Двобічна пневмонія - такий діагноз поставили 28-річній вагітній під час госпіталізації. Її чоловік телефоном розповів ТСН, що дружина хворіла вже кілька днів.

"Задишки не було, просто температура 37-37,5о... Зверталися до сімейного лікаря. Коли з'явилася температура, ми одразу викликали швидку", - говорить чоловік породіллі.

Лікування результату не давало і за три дні жінку перевели до реанімації. 

"Стан почав погіршуватися дуже швидко, за годину-півтори, ми її на апарат штучного дихання (перевели - ред.), зразу, тільки провели консиліум, що робити з дитиною, зробили кесарів розтин", - розповів заступник головного лікаря Жовківської ЦРЛ Віктор Чикалюк.

Дитину у важкому стані відвезли до Львова, жінку продовжили рятувати у лікарні. До неї приїжджали обласні спеціалісти, але зарадити не змогли - за два дні після пологів вона померла. ПЛР-тест, який надійшов напередодні смерті, виявився позитивним. 

"Ми все робили для того, щоб вона залишилася живою. Вночі було покращення, ми вже думали, що вона має вижити, сатурація (рівень кисню у крові - ред.) підвищилася набагато", - зауважив Віктор Чикалюк.

Від ускладнень коронавірусу померла молода породілля – дитину вдалося врятувати

Від ускладнень коронавірусу померла молода породілля – дитину вдалося врятувати

Недоношений семимісячний хлопчик наразі перебуває  в окремій ізольованій палаті. Усім його рідним зробили тест. Через підозру на COVID-19 навіть татові не дозволяють його відвідувати. Дитина у вкрай важкому стані.

"По-перше, це є екстремальна недоношеність. По-друге, малюк страждав через стан матері. (Дитина - ред.) отримує повну інтенсивну терапію, вона перебуває на штучній вентиляції, вона є абсолютно ізольованою від інших дітей, біля неї є окремий пост медичної сестри. Ми рятуємо, якісь прогнози робити абсолютно неможливо", - розповіла завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні  Зоряна Салабай.

Досі у Львівській області було лише п'ять вагітних з підтвердженим коронавірусом, усі до пологів встигли одужати. Що в цьому разі пішло не так - лікарі розслідують.

"Розтин показав, що пневмонія з РДС-синхроном. Блискавичний перебіг, спричинений коронавірусною хворобою. Будемо з’ясовувати всі обставини, починаючи від амбулаторної допомоги, до кого вона зверталася, тобто, на всіх етапах з моменту настання вагітності", - розповів Ігор Потапов, головний позаштатний експерт з акушерства і гінекології Львівського обласного департаменту охорони здоров'я.

Ховатимуть жінку завтра у її рідному селі.  Без мами лишилося троє дітей - семи, чотирьох років і щойно народжений хлопчик.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація