У Київській області садочки зачинили на карантин навесні й досі не відкрили

У Київській області садочки зачинили на карантин навесні й досі не відкрили

Вихователів звільнили, щоб зекономити кошти. Натомість - гучно відсвяткували відкриття фонтану.

У Київській області, в Ковалівській ОТГ, садочки зачинили на карантин ще навесні й досі не відкрили. Розгубленим батькам пояснили, що в усьому винен коронавірус, який лютує в громаді. Однак, людей дивує інше - чому за такої критичної епідемічної ситуації в селі минулого місяця на матч приїздила закордонна футбольна команда.

Подробиці - у сюжеті ТСН.19:30

Вова радіє всім іграшкам у садочку, бо з ними не бачився ще від весни. Мчить машинкою в шапці та рукавичках, бо садочок увесь цей час стояв без опалення. Його увімкнули, коли з'явилася інформація, що сюди їде телебачення. По допомогу звернулися батьки малечі. Їхній садок зачинили на карантин ще навесні. І хоча в країні локдаун у червні завершився, у їхній громаді  - ні. Заклад під замком уже дев'ятий місяць.

"Ми сподівалися, що садочки відкриють. Але коли почули, що працівників звільнили, - стали бити на сполох", - каже жителька Устимівки Ксенія Якубовська. 

Минулого місяця у садочку всі працівники написали заяви на звільнення. Вимушено - каже директорка. 

"Мені надійшов наказ із відділу освіти Ковалівської ОТГ - звільнити людей. Це не моє рішення", - акцентує в. о. директора дитячого садочка Тетяна Устименко. 

Це село входить до Ковалівської ОТГ. Територіальна громада об'єднує 9 сіл, у яких дошкільні заклади не працюють від весни. Центральна частина центру громади - непроїзна, скрізь охорона і шлагбауми. Пішки можна дійти до відділу освіти, де інспекторка з кадрів на всі запитання знизуватиме плечима:

"Нікого не звільняла. Нам вказівок не було звільняти".

Чому садки закриті, а персонал звільняють  - відповідь знає заступниця сільського голови.  Вона сама приїхала до людей, щоби пояснити.

"Вихователів позвільняли через невиконання планових показників дохідної частини бюджету. Це як економія коштів трішки", - каже заступниця голови Ковалівської ОТГ Алла Мусієнко. 

У Київській області садочки зачинили на карантин іще навесні й досі не відкрили

У Київській області садочки зачинили на карантин іще навесні й досі не відкрили

У батьків уривається терпець:

"Ресторани працюють, стадіони працюють. Все працює. Відкриття фонтану було. Каву, пиво безкоштовно роздавали. Все працює, окрім садочків".

Відкриття сільського фонтану, про яке згадують люди, було позаминулого місяця. А минулого місяця в Ковалівській ОТГ відбулося свято футболу: тут на сільському стадіоні відбувся матч між молодіжною збірною України і Північної Ірландії.

Батьки дітлахів писали звернення і до ОДА, і до МОН. Звідти письмово повідомили, що в країні децентралізація, і дошкільні навчальні заклади підпорядковуються органам місцевого самоврядування. Тому їм і вирішувати. А що з цим робити - не знає навіть освітній омбудсмен.

"У нас децентралізація перетворюється на феодалізм. Людям просто треба думати, за кого голосувати на виборах", - каже освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Батькам у Ковалівці знову обіцяють відкрити садочки - вже від нового року. Звільнений персонал обіцяють набирати назад.

Повʼязані теми:

Наступна публікація