У Києві відмовилися госпіталізувати хворого на коронавірус у важкому стані - лікар

У Києві відмовилися госпіталізувати хворого на коронавірус у важкому стані - лікар

Фото: УНІАН

Також пацієнта відмовилася приймати лікарня у Білій Церкві.

У Києві міська лікарня, визначена Міністерством охорони здоров’я, відмовилася госпіталізувати хворого на коронавірус у важкому стані і відправила його додому на самоізоляцію.

Про це розповів головний лікар Комунального некомерційного підприємства "Бориспільський Центр первинної медико-санітарної допомоги" Євгеній Черенок.

За його словами, інцидент стався у середу, 1 квітня, коли з Бориспільського лабораторного центру надійшли результати ПЛР – виявлено РНК збудника SARS-CoV-2 (позитивний).

"Стан хворого без позитивної динаміки, турбує задишка, що наростає і посилюється за незначного фізичного навантаження, кашель із виділенням темнуватого мокротиння, температура за останню добу була до 36,6°С. Пацієнт був у тісному контакті з COVID-позитивною людиною, яка наразі перебуває на стаціонарному лікуванні", - розповів лікар.

Також Черенок уточнив, що, зі слів пацієнта, той хворіє від 22 березня, коли з'явилося підвищення температури тіла 37,5-38,5°С, проте за медичною допомогою не звертався.

"25 березня звернувся до Кабінету вірусологічного контролю - сito test COVID негативний, мав контакт із особою з підтвердженим ПЛР COVID-19. Була рекомендована самоізоляція та надані всі необхідні рекомендації. Стан пацієнта в телефонному режимі контролювався мінімум двічі на день. 27 березня пацієнт відзначає посилення кашлю, температура 38°С і знижується після прийому парацетамолу. 30 березня пацієнту береться назофарингіальний мазок для проведення ПЛР. Скарги на виражений кашель, який посилився, відчуття ядухи SpO2 - 98, t- 37,5°С, в легенях ослаблене дихання. Призначається додаткове лікування, продовжується самоізоляція. 31 березня зв'язок із пацієнтом телефоном: відмічає посилення задухи, температура 38°С, від госпіталізації відмовляється", - додав він.

Також Черенок наголосив, що після отримання результатів ПЛР було вирішено відправити хворого на стаціонарне лікування.

"14:46 – лікар ЦПМСД телефонує на "103" щодо вирішення питання госпіталізації пацієнта - після надання необхідної інформації, диспетчером "103" рекомендовано зателефонувати до головного лікаря Білоцерківської міської лікарні №3 для підтвердження ним госпіталізації. 14:52 - лікар ЦПМСД телефонує до головного лікаря Білоцерківської міської лікарні №3, яка погоджує госпіталізацію. 14:53 - лікар ЦПМСД знову телефонує на "103" і доповідає, що госпіталізацію погоджено. Диспетчер прийняла виклик", - переповів лікар.

Натомість о 15:15 пролунав дзвінок до лікаря ЦПМСД від головного лікаря Білоцерківської міської лікарні №3, яка вже повідомила про відмову цьому пацієнту в госпіталізації до її закладу у зв’язку з тим, що прописка пацієнта київська і його повинні приймати київські лікарні (№4, №9 або Олександрівська), незважаючи на те, що у Білоцерківській лікарні лікується від підтвердженої коронавірусної хвороби мати пацієнта. Після цього лікар скасував виклик на "103".

"15:41 - лікар ЦПМСД телефонує в інфекційне відділення Київської МКЛ №9 (044 467 0679) та розповідає лікарю (на жаль, не уточнили його прізвище) анамнез пацієнта, включаючи епідеміологічний анамнез, перебіг хвороби, показники температури та сатурації, стан пацієнта на цей момент – лікар інфекційного відділення дає погодження на госпіталізацію. Але порекомендував зв’язатися з Бориспільською швидкою для вирішення питання транспортування. Також лікар зазначив на необхідності направлення на госпіталізацію та заключення тестування шляхом ПЛР", - зазначив Черенок.

Водночас, за словами лікаря, він доповідав про ситуацію директору ДОЗ КОДА Максиму Іонову, який всіляко намагався допомогти.

"15:52 - лікарю ЦПМСД телефонує диспетчер "103" (+3804563 100 55) і повідомляє про погодження транспортування пацієнта до КМКЛ №9. 16:04 – 16:45 - вирішування питань у телефонному режимі між ЕМД (екстрена медична допомога) та лікарем ЦПМСД, а саме: без направлення вони не поїдуть (питання – де взяти направлення, коли пацієнт на самоізоляції, а його сімейний лікар працював на першій зміні і зараз не на роботі, але питання вирішили – направлення написав інший лікар), вимагали заключення лабораторії, яка підтвердила шляхом ПЛР наявність РНК коронавірусу (всі ці заключення пересилаються в Бориспільський лабораторний центр, який навіть ксерокопії не надає до ЦПМСД, а може лише надіслати повідомлення на 2-3 день)", - заявив медик.

Окремо Черенок розповів, що бригада ЕМД повідомила про відсутність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) і, якщо ЦПМСД їм не надасть їх, вони не поїдуть (первинка пообіцяла їх забезпечити своїми ЗІЗ). Перемовини зайняли 40 хвилин.

"Приблизно о 17:21 приїхала бригада ЕМД до міської амбулаторії №1 (не до хворого приїхали за адресою самоізоляції, а лише до амбулаторії), щоб забрати направлення, яке швидкоруч виписував черговий лікар, який навіть не бачив цього пацієнта, та отримати ЗІЗ. 17:47 - лікарю ЦПМСД зателефонувала з претензіями завідувачка диспетчерським центром ЕМД м. Біла Церква (096 924 45 81), а саме на підвищених тонах почала розповідати, що ми повинні забезпечити бригаду ЕМД ЗІЗ і де заключення ПЛР, чому немає направлення на госпіталізацію (в цей час воно було вже готово і коли лікар виніс направлення, бригади ЕМД біля амбулаторії вже не було)", - додав він, запевнивши, що не має жодної претензії до бригади ЕМД.

За даними Черенка, приблизно о 18:05 бригада ЕМД повезла пацієнта до КМКЛ №9, проте вже о 19:48 стало відомо, що черговий лікар інфекційного відділення КМКЛ №9 відмовив у госпіталізації.

"Хоча він сам погодив телефоном госпіталізацію після опису лікарем ЦПМСД клініки пацієнта та показників сатурації. Як я зрозумів, лікар приймає пацієнтів тільки із сатурацією менше 92 (хоча за наказом №722 менше 93). Пацієнт із підтвердженим COVID-19 знову доправлений додому на самоізоляцію, хоча за наказом МОЗ України він підпадав під клінічні критерії госпіталізації. Отак у нас налагоджена госпіталізація пацієнтів з підтвердженим COVID-19 і, здається, така ситуація у всій Київській області", - резюмував лікар.

⁉️ #ДоУвагиЗМІ ⁉️ #Covid19 ⁉️ Yevhenii Cherenok головний лікар КНП “Бориспільський ЦПМСД”, готовий поспілкуватися із...

Опубликовано Тимофій Бадіковым Четверг, 2 апреля 2020 г.

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста. За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць - до 24 квітня. 

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація