У Києві планують створити центр зберігання COVID-вакцин у наднизьких температурах — Радуцький

У Києві планують створити центр зберігання COVID-вакцин у наднизьких температурах — Радуцький

Румунська медсестра тримає перші дози вакцини від коронавірусу / Фото: Associated Press

Ймовірно, на початковому етапі Україна хоче отримати вакцини Pfizer і BioNTech, які потребують зберігання за температури від -60 до -80°C.

Україна залучить приватні логістичні компанії до транспортування та тривалого зберігання вакцини від COVID-19 у наднизьких температурах. Таким чином в Україні хочуть вибудувати "холодний ланцюг" постачання вакцин.

Про це написав голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй Facebook-сторінці.

"Наразі у держави немає обладнання та техніки для транспортування вакцин за надто низьких температур. В нас є два шляхи – самостійно створювати систему логістики вакцин, які потребують зберігання в температурі від -60 до -80°C, або залучити логістичні компанії, які вже мають необхідне обладнання та досвід. Другий шлях є більш ефективним з точки зору вимог часу та довгострокової перспективи", — написав Радуцький. 

За його словами, закуповувати та встановлювати спеціальне обладнання немає сенсу, адже в подальшому Україна планує отримувати вакцини із традиційними умовами зберігання (від +2 до +8 градусів Цельсія).

Так в Україні планують створити спеціальний центр тривалого зберігання вакцин за наднизьких температур, в якому будуть встановлені холодильники, що здатні одночасно зберігати сотні тисяч доз. Центр розташовуватиметься у Києві, або у безпосередній близькості до міжнародного аеропорту "Бориспіль".

Звідти логістична компанія у спеціальних термобоксах транспортуватиме вакцини до пунктів щеплення у регіонах, де вона зможе зберігатися до 5 днів у звичайному холодильному обладнанні (від +2 до +8 градусів Цельсія).

Один холодильник об’ємом 1000 літрів (вміщує близько 250 тисяч доз) вже перебуває в Україні. Ще двадцять аналогічних установок можуть бути завезені до країни протягом декількох тижнів. Це дасть Україні можливість отримати перші партії вакцини, які вимагають зберігання у наднизьких температурах. 

Зазначимо, що, ймовірно, йдеться про вакцину Pfizer і BioNTech, адже, як відомо, вона потребує ультрахолодного зберігання – від -60 до -80°C. Також наразі це єдина вакцина, схвалена європейським регулятором. 

Водночас вакцина від Moderna має бути заморожена за -20°C, а ось препарат від AstraZeneсa може зберігатися за температури +2...+8°C. 

Нагадаємо, нещодавно МОЗ затвердило "дорожню карту" з проведення вакцинації від COVID-19. Поставку перших партій вакцини очікують наприкінці січня або на початку лютого 2021 року. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація