Раніше закладам дозволялося працювати лише на літніх терасах.
У Києві кафе та ресторанам дозволили приймати гостей всередині приміщень.
Чому поки що не всі заклади одразу почали пускати відвідувачів — у сюжеті Сніданку з 1+1.
Олексій – власник ресторану грузинської кухні в центрі Києва. Він радіє, що в столиці дозволили приймати гостей у залах. "Буде новий потік клієнтів. Потрібно все підготувати, зробити два генеральних прибирання. Потрібно провести нараду з командою і пояснити, що вірус нікуди не пішов і потрібно бути більш уважними", - каже він.
Досі для відвідувачів працював лише літній майданчик. Утім, всередині, запевняє власник, засоби безпеки не гірші. Окрім масок та дезінфекторів, є сучасна система вентиляції. Столи розташовані на відстані у кілька метрів.
Для роботи всередині ресторанів є обмеження. Поки що не можна проводити банкети за участі понад десять осіб; готувати їжу на відкритих кухнях; відкривати дитячі кімнати та буфети самообслуговування.
Пускати відвідувачів вирішили не всі власники закладів харчування. Наприклад, Роман Набожняк власник кав’ярні, що продає брауні на київському Подолі. "Ми закривалися повністю, коли у нас було по 30-50 заражень протягом доби. Зараз у нас майже тисяча, а нам дозволили відкривати ці заклади. Ми із партнеркою вирішили не відкривати поки що зал".- каже він.
Такі хвилювання зрозумілі, бо із послабленням карантину частішими стали випадки повного ігнорування протиепідемічних вимог. Наприклад, інтернет облетіли кадри з нічних клубів Одеси. З роликів видно, що люди без масок, та й дистанції необхідної нема.
Утім, якщо ситуація із хворими погіршиться або будуть масові випадки невиконання карантину, то влада залишає за собою право знову посилити карантин. Наприклад, в Одесі від понеділка так і зробили, щоб ситуація з масовими нічними гуляннями не трапилася знову.