У Дніпрі почали виробляти пакети для дихання, що допоможуть хворим на коронавірус

У Дніпрі почали виробляти пакети для дихання, що допоможуть хворим на коронавірус

Вартість такого комплекту не перевищує сотні гривень.

У Дніпрі завод змінив виробництво на прохання лікарів. Харківські медики згадали технологію сорокарічної давності, коли не вистачало апаратів штучної вентиляції легенів. Про альтернативні методи, що допоможуть хворим на коронавірус дихати за відсутності обладнання, у сюжеті ТСН 19:30.

Мішок на голову, прив'язаний на шиї, одна трубка заводить кисень. Інша – вивозить вуглекислий газ після видиху. Так можна допомогти пацієнту дихати, коли він при тямі, а сучасного обладнання просто нема.

Про старі технології в умовах пандемії згадали харківські лікарі. В обласній дитячій лікарні нині лише сім апаратів штучної вентиляції легенів. Один з них не працює.

За такою методикою рятували людей в минулому столітті, — каже лікар Володимир Корсунов, — І доволі успішно, визнає з власного досвіду.

"Ми користувались цією технологією багато років. І проходило сотні пацієнтів та навіть тисячі пацієнтів. Це не врятує всіх, Ні! Але частині пацієнтів, яким не буде вистачати респіраторів або в яких є проміжний по тяжкості стан дихальної недостатності, яких ще можна не переводити на апарати штучної вентиляції легень, для них ця технологія може підійти", — пояснює лікар.

Медики випробовували пакети з магазинів, але вони рвалися або ж просто занадто смерділи. Тож вони розмістили пост у соцмережах із закликом допомогти.

Пакети життя замість мішечків для сміття або заморозки харчів – після заклику медиків на експериментальне виробництво перевели лінію на заводі в Дніпрі.

Мішок на голову: у Харкові згадали старий метод порятунку при нестачі кисню

Мішок на голову: у Харкові згадали старий метод порятунку при нестачі кисню

Неабияк ламали голови, аби створити саме те, що хотіли лікарі. Без запаху, токчисних домішок, але прозорий. Пакет для дихання має бути достатньо міцним, аби витримати тиск, та водночас еластичним, щоб було комфортно. Найбільше випробовувати довелося перехідники до трубок вдиху і видиху.

Водночас волонтери, що допомагають українським лікарням, кажуть: покладатимуться передусім на думку медиків. наразі ж чекають результатів випробовувань.

Вартість такого комплекту не перевищує сотні гривень. Але усю цю продукцію лікарням надають цілком безкоштовно.

Вже є заявки від майже восьми десятків лікарень з усієї України. На заводі кажуть: за потреби можуть за місяць виготовити 9 мільйонів пакетів для дихання.

Кореспондентка ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація