У Гонконгу заявили, що вперше у світі підтвердили випадок повторного зараження коронавірусом

У Гонконгу заявили, що вперше у світі підтвердили випадок повторного зараження коронавірусом

Фото: Associated Press

Дослідники називають відкриття тривожним.

Дослідники з Гонконгу заявили, що їм вперше у світі вдалося підтвердити випадок повторного зараження COVID-19. Це ставить під сумнів стійкість імунітету, набутого природним шляхом або за допомогою вакцини.

Про це пише Science Alert.

"Наше дослідження доводить, що імунітет до інфекції COVID не зберігається на все життя - насправді, повторне зараження може статися досить скоро", - сказав Кельвін Кай-Ван То, мікробіолог медичного факультету Гонконзького університету і провідний автор майбутнього дослідження, в якому детально описані результати.

Він порадив людям, які перехворіли на коронавірус, і надалі дотримуватися соціальної дистанції, носити маски та мити руки. Їм також варто пройти обстеження у разі появи підозрілих симптомів.

Як вдалося підтвердити повторне інфікування

Випадок повторного зараження запідозрили, коли 33-річний житель Гонконгу пройшов обов'язкову перевірку на початку цього місяця в аеропорту на зворотному шляху з Європи. ПЛР-тест виявився позитивним. Це стало несподіванкою, оскільки чоловік заразився COVID-інфекцією і вилікувався від неї чотири з половиною місяці тому і, як передбачалося, мав імунітет.

Щоб з'ясувати, був це "рецидив" чи повторне інфікування, медики секвенували два штами вірусу і порівняли їхні геноми. Вони виявилися "абсолютно різними". Перший дуже нагадував штами, зібрані в березні і квітні, а другий штам відповідав вірусу, виявленому в Європі в липні і серпні.

"Вірус весь час мутує", - сказав То. "Малоймовірно, що пацієнт заразився другим вірусом під час першого зараження".

Також зразки крові, взяті незабаром після позитивного тесту в аеропорту, не виявили антитіл. Це ще одне свідченням того, що другий вірус не залишався непоміченим протягом декількох місяців.

Досі було багато підозр на повторне зараження, але жодна з них не виключала ймовірність того, що вірус залишався прихованим в організмі, а згодом знову "активувався". 

"Тривожне відкриття"

Думки фахівців щодо нового дослідження різняться. 

"Це тривожне відкриття з двох причин, - сказав Девід Стрейн, старший викладач клінічної практики Медичної школи Університету Ексетера. - Це означає, що попереднє інфікування не дає захисту. Це також підвищує ймовірність того, що вакцинація може не бути такою ефективною, якої ми очікуємо". 

Якщо антитіла не забезпечують тривалий захист, "нам потрібно буде йти за стратегією майже повного знищення вірусу, аби повернутися до нормального життя", - додав він.

У тому ж ключі висловився То: каже, що розробники вакцини мають зважати не лише на імунну відповідь, а й на тривалість захисту від інфекції.

Водночас інші дослідники припустили, що виявлений випадок - рідкість. "Варто очікувати, що вірус з часом буде природно мутувати, - сказав мікробіолог Брендан Рен з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини. - Це дуже рідкісний приклад повторного зараження, і він не має зводити нанівець глобальні зусилля з розробки вакцин проти COVID-19".

Водночас дослідники відзначають, що перебіг повторного інфікування може бути легшим. У випадку з гонконгським пацієнтам так і було - він не мав симптомів. Утім це також може означати, що випадки повторного зараження поширеніші, ніж вважається.

Раніше дослідження показало, що хворі на COVID-19 стають заразними раніше, ніж вважалося. Тепер, ймовірно, необхідно буде відстежувати усі контакти хворого за набагато триваліший період.

Повʼязані теми:

Наступна публікація