У Франції розповіли про "першу перемогу" над коронавірусом, коли кількість заражених перевалила за 157 тисяч

У Франції розповіли про "першу перемогу" над коронавірусом, коли кількість заражених перевалила за 157 тисяч

Фото: Associated Press

В країні запрацюють ресторани та кафе, а мешканцям дозволять відвідувати будинки для людей похилого віку.

Франція здобула свою першу перемогу над пандемією COVID-19, хоча боротьба поки триває.

Про це у неділю, 14 червня, заявив президент країни Еммануель Макрон.

"Боротьба з епідемією не закінчена, але я радий цій першій перемозі проти вірусу", - сказав Макрон, додавши, що запроваджені обмежувальні заходи дозволили врятувати десятки тисяч життів.

Президент Франції зазначив, що від 15 червня уся материкова частина країни, включно із Парижем, перейде в "зелену зону". Кафе та ресторани у столиці знову зможуть відкритися повністю, тобто працюватимуть не лише літні тераси. Також для відвідування членами родин мають відкрити будинки для людей похилого віку.

Від 22 червня всі школярі, окрім старшокласників, знову зможуть відвідувати навчальні заклади.

Водночас жорсткі карантинні обмеження збережуть поки у двох заморських департаментах країни: Майотті та Французькій Гвіані.

Франція виділила близько 500 мільярдів євро, щоб підтримати економіку під час коронавірусної кризи, додав Макрон. За розрахунками уряду, до кінця цього року економіка країни скоротиться на 11 відсотків. "Єдина відповідь - побудувати нову, сильнішу економічну модель, працювати і виробляти більше, щоб не покладатися на інших", - наголосив Макрон.

Макрон також висловився щодо антирасистських демонстрацій, які цими днями відбуваються в багатьох країнах світу, у тому числі й у Франції. Він зазначив, що влада країни відкидає расизм, але не можна "стерти" історію і пам'ятники колоніальної епохи не будуть знищені.

"Республіка не зітре жодного сліду, жодного імені зі своєї історії (…) Вона не повалить жодного пам'ятника", - зазначив Макрон. При цьому президент Франції визнав, що "адреса, ім'я, колір шкіри'' можуть зменшити шанси особи на успіх у французькому суспільстві. Він пообіцяв "бути безкомпромісним перед обличчям расизму, антисемітизму та дискримінації''.

Від початку спалаху у Франції нову коронавірусну інфекцію "підхопили" понад 157 тисяч людей. 29 407 із них померли від ускладнень захворювання, тоді як майже 73 тисячі пацієнтів вже одужали.

Як повідомлялося, низка країн Євросоюзу, серед яких Франція, замовила компанії АstraZeneca 400 млн доз вакцини від коронавірусу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація