У Данії тіла вбитих через мутований COVID-19 норок "повстали з могил"

У Данії тіла вбитих через мутований COVID-19 норок "повстали з могил"

Фото: Associated Press

Місцеві ЗМІ повідомляють, що тварини поховані занадто близько до озер, що може призвести до забруднення водойм.

У Данії, де раніше знищили усіх норок на 284 фермах країни, у яких виявили мутацію коронавірусу, тіла вбитих тварин піднялися на поверхню з неглибоких могил. Декілька тисяч норок поховали у братських могилах на військовому полігоні на глибині 1 метр.

Як інформує The Guardian,  правоохоронці Західної Ютландії намагаються протистояти цьому явищу, закидаючи місце поховання тварин додатковим шаром землі.

За словами речника поліції Томаса Крістенсена, неглибокі поховання не єдине пояснення того, що норки "виходять" із могил. Крістенсен пояснив, що через розкладання у тілах можуть утворюватися гази, що змушує їх трохи розширюватися.

"У гіршому випадку тіло виштовхує з землі. Це природний процес", — сказав він, додавши, що піщаний ґрунт у Західній Ютландії занадто легкий, тому й доводиться накладати зверху більше землі.

"Це природний процес. На жаль, один метр землі - це не просто один метр землі. Це залежить від типу грунту. Проблема в тому, що піщаний грунт Західної Ютландії занадто легкий, тож нам довелося сипати більше землі зверху", - пояснив Крістенсен.

Тим часом, місцеві ЗМІ повідомляють, що тварини поховані занадто близько до озер, що може призвести до забруднення водойм.

Своєю чергою, Міністерство охорони довкілля називає це явище "тимчасовою проблемою, пов'язаною з процесом гниття" і обіцяє цілодобово охороняти полігон, щоб уникнути можливої загрози для людей і тварин.

У поліції ж запевняють, що для людей існує невеликий ризик через тіла норок, оскільки перед похованням їх дезінфікували та покрили вапном. До того ж вірус передається від живої тварини, яка видихає його в повітря.

Як відомо, на початку листопада у Данії заявили, що планують знищити всіх норок - від 15 до 17 мільйонів особин. Відповідне рішення ухвалили після того, як на 207 фермах, де їх вирощують, виявили нову мутацію коронавірусу. 

Невдовзі виявилося, що вимога вбивати хворих та здорових дрібних хижаків за межами ферм, де спалахнув коронавірус, а також господарств у радіусі 8 км від них не мала юридичних підстав, за що Єнсен перепросив. 

Переносники коронавірусу: що робити з норками на українських хутрових фермах

Переносники коронавірусу: що робити з норками на українських хутрових фермах

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація