У Данії перепросили за наказ "якомога швидше" знищити всю популяцію норок через коронавірус

У Данії перепросили за наказ "якомога швидше" знищити всю популяцію норок через коронавірус

Фото: Associated Press

Уряд країни все одно вважає вбивство дрібних хижаків (близько 17 млн особин) необхідним.

Міністр з питань продовольства і рибальства Данії Могенс Єнсен перепросив за ухвалене без юридичних підстав рішення щодо знищення на території країни усієї популяції норок через мутацію COVID-19.

Про це очільник відомства повідомив в етері телеканалу TV2.

Він зазначив, що ухвалена на початку листопада вимога вбивати хворих та здорових дрібних хижаків за межами ферм, де спалахнув коронавірус, а також господарств у радіусі 8 км від них не мала юридичних підстав.

"Ми помилилися, - сказав він. - Я беру на себе відповідальність за те, що відбувається в моєму міністерстві".

Водночас Йенсен наголосив на небезпеці розведення норок в умовах пандемії COVID-19. За його словами, незабаром в парламенті країни розглянуть законопроєкт, який дозволить владі ухвалити подібне рішення вже на законних підставах. 

"Зрозуміло, що правової бази зараз немає. Але я все одно закликаю фермерів допомогти у цій ситуації, адже зараз мова йде про те, щоб якомога краще допомогти громадському здоров’ю", - додав міністр.

Його також підтримала прем'єр-міністрка Данії Метте Фредерікса. Вона додала, що шкодує про рішення уряду щодо знищення всіх норок без юридичних підстав, однак, наголосила, що влада, як і раніше, вважає вбивство дрібних хижаків (близько 17 млн особин) необхідним.

Нагадаємо, що на початку листопада у Данії заявили, що планують знищити всіх норок - від 15 до 17 мільйонів особин. Відповідне рішення ухвалили після того, як на 207 фермах, де їх вирощують, виявили нову мутацію коронавірусу. 

"Мутація може створити ризик, що майбутні вакцини від COVID-19 не працюватимуть належним чином. Тому необхідно ліквідувати всіх норок", - пояснювала Фредерікса.

Водночас у Всесвітній організації охорони здоров'я намір Данії розкритикували, назвавши його "поспішним" і зазначивши, що інформація потребує лабораторного підтвердження.

Раніше про негативні наслідки від можливої мутації коронавірусу в норок попередив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

У Данії знищать понад 15 мільйонів норок через новий штам коронавірусу

У Данії знищать понад 15 мільйонів норок через новий штам коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація