У Чернівцях хворого з COVID-19 жінки переносили до реанімації у простирадлі: з'явилось відео

У Чернівцях хворого з COVID-19 жінки переносили до реанімації у простирадлі: з'явилось відео

Фото: Українська правда

В обласній лікарні показали, в яких умовах лікують пацієнтів із коронавірусом.

У Чернівецькій обласній лікарні жінкам-медикам доводиться самотужки на руках переміщати пацієнтів з коронавірусом. Водночас працівниці лікарні без захисних костюмів контактують із хворим. Пояснюють все тим, що вже вже перехворіли на COVID-19, а костюми не захищають, повідомляє "Українська правда".

"З-за дерев’яних дверей двоповерхової будівлі шестеро жінок виносять чоловіка на цупкій помаранчевій тканині.  П’ятеро з них – працівниці лікарні, шоста – його дружина. Три кисневі подушки час від часу вислизають з рук жінок. Притримуючи лівою рукою кисневу маску, чоловік голосно стогне – від задухи. За кілька секунд його кладуть на каталку, що стоїть за три метри від дверей. Її не можуть підігнати ближче, бо біля будівлі ремонт", — йдеться у репортажі видання.

Так викладач місцевого університету переміщали з інфекційного відділення до реанімації.

"Це одна хвилина біля інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні. Тут восьмий місяць борються з монстром на ім’я "коронавірусна хвороба". Утім, інколи йому і програють", — йдеться у повідомленні.

У коментарі "Суспільному" головний лікар обласної лікарні Сергій Цинтар пояснив, що будівлі медзакладу старі та не пристосовані для транспортування. Відтак з деяких приміщень немає можливості вивезти пацієнта на каталці. За словами Цинтара, спершу виносять на носилках, а вже опісля використовують каталку, щоб довезти до приміщення іншого відділення.

Утім, складність переміщення пацієнтів між відділеннями — не єдина проблема у лікарні.

Зокрема, в інфекційному відділенні, одному з двох, де лікують пацієнтів з COVID-19, немає душу та кімнати відпочинку для лікарів.

"Мені соромно, коли пацієнти питають – чому у вас немає гарячої води? Соромно за наші умови, за нашу ванну кімнату", — розповідає завідувачка інфекційного відділення Валентина Миндреску.

Фото: Українська правда

Інфекціоністка Наталія Костіна розповідає, що початок епідемії лікарі тутешнього інфекційного відділення зустрічали в зелених протичумних костюмах і працювати в них було простіше за нинішні. Після протичумних були халати, які зав’язувались на спині, прорезинені костюми і врешті нинішні – на дотик щось середнє між тканиною і поліетиленом.

За її словами, лікар може ходити в такому захисному костюмі 4 години, а зміна триває 24.

Фото: Українська правда

Тому майже ніхто з лікарів у відділенні, де лікують пацієнтів з коронавірусом, не носить захисний костюм. Аргументів два – ми вже перехворіли, костюми не захищають. 

"Ми вдягали їх в лютому, березні, квітні, і що це нам дало? Все одно захворіли. І так само всі наші колеги – середній, молодший персонал", — каже завідувачка інфекційного відділення Валентина Миндреску.

Інфекційне відділення Чернівецької обласної лікарні – це 60 ліжок на двох поверхах стаціонару і 82 медичних працівники.

Фото: Українська правда

Найголовніша кімната – палата інтенсивної терапії. Це єдине місце з прямим доступом до найнеобхіднішої речі в часи епідемії COVID-19 – кисню. І тут його бракує. 

"Це у нас зволожувач такий, імітація, – показує Наталія на пластикову пляшку з-під  "Моршинської", до якої по розвилці "спускається" кисень.  Після зволоження він переходить по світло-зеленій трубці до маски, закріпленої на обличчі пацієнта, і, відповідно, у його дихальні шляхи.  Одночасно до кисню у відділені можуть підключити лише чотирьох пацієнтів. ТА зараз працюють над новою розвилкою", — розповідають у лікарні.

Фото: Українська правда

З кінця березня в медзакладі з’явилося друге відділення для пацієнтів з COVID-19 – пульмонологічне. Перепрофільоване. Тут розгорнули 45 ліжок, усі з яких нині зайняті.

Фото: Українська правда

"У нас є кисень, розводка, 10 концентраторів. Хворі зі своїми концентраторами приходять зараз часто, бо це такі апарати, більше для домашнього користування – для малопоточної кисневої терапії. Тому якщо хворий має таку можливість, ми рекомендуємо купляти концентратори.  Хоча вони і не дешеві, на жаль – тисячу доларів, плюс-мінус", —  розповідає завідувачка Світлана Коваленко.

Лікарка каже, людині, у середньому, треба 5 літрів кисню на хвилину. Це 300 літрів на годину і понад 7 тисяч літрів на добу.

Пацієнт середньої важкості проводить в інфекційному відділенні Чернівецької лікарні від двох тижнів. "Легких" пацієнтів з коронавірусом в Україні не госпіталізують.

Нагадаємо, раніше лікарка-інфекціоністка цієї лікарні Ольга Кобевко цієї лікарні заявила, що медзаклад не забезпечили кисневими концентраторами. Відтак родичі пацієнтів самостійно купують балони з киснем. В облдержадміністрації звернулися до поліції, просять перевірити цю інформацію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація