Тестування на COVID-19 в приватних лабораторіях за новими правилами: що зміниться? Експертна думка генерального директора ДІЛА Новини компаній

Тестування на COVID-19 в приватних лабораторіях за новими правилами: що зміниться? Експертна думка генерального директора ДІЛА

Медична лабораторія ДІЛА співпрацює з МОЗ України від самого початку запровадження ПЛР-тестування на COVID-19.

Під час засідання Уряду 9 жовтня 2020 року була прийнята низка важливих питань, серед яких досить цікавим виявилося затвердження постанови щодо залучення додаткових 260 млн гривень на збільшення кількості тестувань на коронавірус. З цих коштів 100 млн гривень будуть направлені на контрактування приватних лабораторій і лабораторій інших форм власності для здійснення тестувань методом ПЛР.

Але чи спростить це процедуру тестування для пересічних громадян – розповів генеральний директор однієї з найбільших приватних лабораторій України Олексій Бабич.

Чи планує лабораторія ДІЛА співпрацювати з МОЗ за представленою міністром М. Степановим схемою? 

- Медична лабораторія ДІЛА співпрацює з МОЗ України від самого початку епідемії, запровадивши ПЛР-тестування на COVID-19. Ще в березні 2020 року ДІЛА першою з приватних лабораторій України впровадила нове дослідження – виявлення РНК COVID-19 методом ПЛР та отримала сертифікат на право видавати такі результати на рівні із державними лабораторіями Центрів громадського здоров’я МОЗ і на сьогодні є єдиною лабораторією, яка має акредитацію усіх своїх відділень та досліджень, в тому числі по COVID-19 за стандартом 15189 (лабораторна якість). Всі виробничі процеси у лабораторії стандартизовані та регламентовані і вчасно оновлюються відповідно до світових стандартів, що дозволяє регулярно та успішно проходити ресертифікацію/акредитацію на відповідність стандартам ISO 9001 та ДСТУ EN ISO 15189 і бути базовою установою й партнером МОЗ та НМАПО у впровадженні цих стандартів в медичну практику інших лабораторій в Україні на системному рівні. 

На сьогодні ДІЛА вже готова виділити квоту в 1000 досліджень на добу для проведення ПЛР-тестування для країни та після укладання угоди з чітким обсягом потреби - збільшувати обсяги. Але, на нашу думку, запропонований механізм співпраці поки що викликає дуже багато запитань. 

  • За якими ознаками будуть обиратися лабораторії для підписання договорів?  
  • Як буде узгоджуватись ціна на дослідження без проведення тендерів? 
  • Як уникнути запитань до лабораторій та лабораторних центрів по принципам ціноутворення?  

В поточній схемі ми бачимо ризики як для керівників лабораторних центрів, так і для приватних лабораторій. Ми вважаємо, що найбільш прийнятним для приватних лабораторій механізмом буде співпраця через Національну службу здоров’я. Це забезпечить контрольованість, масштабованість і безпечність та простоту взаємодії і прозорість звітності, та, головне, забезпечить необхідну керованість з обох сторін. Механізм співпраці:

  • НСЗУ затверджує єдину ціну;
  • контрактує приватні лабораторії;
  • веде облік виконаних досліджень (через систему E-HEALTH) та сплачує за виконані послуги.

А Центр громадського здоров’я міг би щоденно формувати квоту на дослідження по регіонах відповідно до їхньої потреби.

Чи очікуються в лабораторії ДІЛА звернення за безоплатними тестами на COVID-19?

- За роз’ясненнями міністра МОЗ України М. Степанова, в разі укладення контракту з приватною лабораторією механізм безкоштовного обстеження для пацієнта буде той самий, що працює зараз: забір мазку в ЛПЗ або мобільною виїзною бригадою і доправлення його до місцевого лабораторного центру, а в разі його перевантаження - частина зразків буде скеровуватися до приватної лабораторії за схемою лабораторії другої лінії. Тобто додаткової черги за безкоштовним обстеженням під дверима лабораторії ми не побачимо.

Який на сьогодні попит на ПЛР-тестування на коронавірус?

- Зараз існує величезний попит на дослідження, що, звичайно, тягне за собою збільшення кількості відвідувачів і, відповідно, створення черг. Для порівняння: якщо у червні 2020 року ми виконували 400 ПЛР-тестів, то сьогодні ця цифра сягнула 3500 тестів на день. І за нашими підрахунками це – не межа. Але ми намагаємось зменшити час очікування у відділеннях до мінімуму з огляду і на необхідність дотримуватись протиепідемічних вимог, і на те, що люди чекають своєї черги на вулиці, а незабаром – зима. Тому, ми впроваджуємо нові технічні можливості і переводимо усі маніпуляції з обробки даних клієнтів в автоматизовані рішення, які можна просто і зручно зареєструвати в онлайн-просторі ще до візиту в діагностичний центр. 

З березня лабораторія у декілька разів збільшила свою пропускну здатність і вже сьогодні може забезпечити 100 тис. замовлень на місяць з чітким дотриманням стандартів якості від ДІЛА. Це наш реальний внесок у боротьбу з епідемією і контроль за епідемією з боку держави. Ми продовжуємо збільшувати свої можливості і ефективність в боротьбі з епідемією.

Терміновий тест в Києві доводиться очікувати від 12 годин до однієї доби. В регіонах – до 2 діб. Даний термін обумовлено строком виконання самого дослідження і пришвидшити його не можливо, хоча ми робимо все можливе і працюємо в режимі 24/7 від початку епідемії.

У відділеннях лабораторії посилено санітарно-гігієнічні та введено додаткові протиепідемічні заходи. Відділення працюють у штатному режимі і не приймають хворих з підозрою на COVID-19, щоб не наражати на небезпеку наших клієнтів. Бажаючі обстежитися на коронавірусну інфекцію мають завітати у спеціально виокремлені для цього відділення в певний час. Масковий режим, дезінфекційні та гігієнічні заходи, регулярне кварцювання приміщень та вентиляційний режим – посилено та постійно контролюються.

Чи буде лабораторія ДІЛА знижувати вартість ПЛР-тестування в рамках контракту з МОЗ?

- В разі виникнення потреби та укладанні певних домовленостей з МОЗ ДІЛА готова знизити вартість досліджень. Насамперед, це може стосуватися біоматеріалу, відібраного в інших установах з урахуванням усіх необхідних вимог до взяття такого біоматеріалу і переданого в лабораторію ДІЛА на дослідження. На сьогодні лабораторія ДІЛА пропонує найкраще технологічне рішення, стандартизоване за стандартами ISO 9001 та ISO 15 189 (лабораторна якість), для лабораторного підтвердження COVID-19 шляхом виявлення РНК вірусу методом ПЛР.

Як буде відбуватися дослідження у разі контрактування ДІЛА з МОЗ? 

- Технічно сучасна автоматизована лабораторія обладнана таким чином, що для нас немає жодного значення звідки ми отримали зразок біоматеріалу. Всі зразки, які відповідають вимогам до взяття біоматеріалу даного типу можуть бути прийняті в роботу. Зразки реєструються в Лабораторній інформаційній системі (ЛІС), потім досліджуються на відповідній апаратурі з автоматичним відправленням результатів замовнику.

Для тестування ПЛР для МОЗУ нам не потрібно змінювати наші бізнес- та технологічні процеси. Єдина вимога, якої потрібно неухильно дотримуватись: зразки повинні відбиратися відповідно до інструкцій ВОЗ та МОЗУ, з використанням якісних матеріалів для взяття мазків та доставлялись в лабораторію без порушень правил транспортування щоб попередити виникнення хибнонегативних та хибнопозитивних результатів. Тільки в такому разі ДІЛА зможе гарантувати якість дослідження. 

ДІЛА має величезний досвід у проведенні ПЛР досліджень, який на сьогодні складає понад 200 тис. тестів, сучасне оснащення, автоматизовані виробничі процеси та висококваліфікований персонал, що працює у декілька змін. Потужностей ПЛР-лабораторії вистачить для обслуговування як індивідуальних клієнтів за індивідуальними чи груповими зверненнями, так і направлень, скерованих від МОЗ.

За відсутності вакцини, своєчасне виявлення інфікованих саме ПЛР-тестуванням є одним з головних інструментів контролю за розповсюдженням інфекції та запобігання її поширення серед населення поряд із соціальним дистанціюванням, масковим режимом та застосуванням антисептичних засобів. І ми, як соціально відповідальний бізнес, готові підтримати ініціативу МОЗ щодо розширення тестування населення, щоб запобігти розповсюдженню коронавірусної навали разом.

Наступна публікація