"Перспективи надихають": у Британії розробили тест, який визначає коронавірус за секунди

"Перспективи надихають": у Британії розробили тест, який визначає коронавірус за секунди

Фото: Associated Press

Перші випробування тесту виявилися вдалими.

У Великій Британії відбулися перші випробування нового дихального тесту, завдяки якому можна перевіритись на COVID-19 за декілька секунд, а не годин.

Про це пише BBC. Результати випробувань нового тесту оприлюднили в Lancet.

Прилад аналізує зразок дихання, вишукуючи в ньому нестійкі хімічні елементи, які дають ключ до розуміння типу респіраторного захворювання. Тест здатний виявити, зокрема, і COVID-19, відрізнивши його від інших інфекцій дихальних шляхів - астми або бактеріальної пневмонії.

Компанія-розробник Imspex Diagnostics каже, що прилад для тесту буде готовий через шість місяців, якщо буде фінансування. Для нього використовують технологію, яку раніше застосовували під час розробки тестів для діагностики раку легенів і для швидкого відрізнення бактеріальної інфекції від вірусної.

"Перспективи, я думаю, дуже надихають. Те, що він миттєвий, дозволить застосовувати його у різних ситуаціях, а не лише в лікарнях. Його потенціал є в авіації, у транспорті, у роботі з мігрантами. Зразок дихання можна взяти швидко, це не інвазивно, не потрібна спеціально підготовлена людина, і через кілька хвилин у вас вже є результат", - заявив засновник і голова компанії Санті Домінгес.

Під час досліджень в Единбурзі, вдалося ідентифікувати хімічні елементи, що дозволяють з великою ймовірністю визначати тяжкість захворювання і небезпеку смертельного результату.

"Якщо ці тести доведуть свою надійність, вони відкривають можливість швидкого діагностування COVID-19 в поліклініках або у відділеннях невідкладної допомоги, що значно полегшить роботу медперсоналу", - кажуть вчені.

Тестування провели приблизно на 100 пацієнтах. Повне проведення тесту займає хвилини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація