Світ розпочинає вакцинацію від коронавірусу: кого щепили першого, наскільки це безпечно та чи врятує людство

Світ розпочинає вакцинацію від коронавірусу: кого щепили першого, наскільки це безпечно та чи врятує людство

Фото: ТСН.ua

Вакцинацію першою почала Велика Британія 8 грудня.

Вакцина від коронавірусу є одним із найбажаніших препаратів, відколи світ сколихнула пандемія. Адже вона допомогла б запобігти зараженню коронавірусом і летальним випадкам, яких нині у світі майже 1,5 млн. А її успішне застосування могло би дати надію на можливість подолання COVID-19 і повернення людства до нормального та звичного життя.

До створення вакцин долучилася низка країн, зокрема й Україна. Але процес дослідження безпечності й перевірка ефективності препарату вимагають чимало часу. Першу ліцензію на випуск своєї вакцини від коронавірусу отримали американська Pfizer і німецька BioNTech компанії. Їхня вакцина BNT162 вже пройшла дослідження ефективності, яке показало, що вона на 95% захищає від COVID-19.

Очільник Pfizer Альберт Бурла назвав це досягнення "великим днем для науки і людства". Такі обнадійливі новини одразу обвалили фондові європейський і американський ринки.

Першою країною, яка схвалила застосування вакцини Pfizer, стала Велика Британія. У вівторок, 8 грудня, країна розпочала вакцинацію від коронавірусу.

Хто першим отримав безкоштовну дозу вакцини, чи безпечно це і чи гарантує тривалий захист від коронавірусу, читайте в матеріалі ТСН.ua.

Що відомо про розробника вакцини

Американська фармацевтична компанія Pfizer, Inc. — одна з найбільших у світі. Компанія виготовляє найпопулярніший препарат "Ліпітор", який застосовують для зниження рівня холестерину в крові. Також компанія винайшла і виробляє всесвітньо відомий препарат — "Віагру".

Німецька біотехнологічна компанія BioNTech SE займається розробкою та виробництвом засобів для лікування серйозних захворювань, зокрема, раку. Компанія відносно молода, її заснували 2008-го, за вісім років її керівництво підписало угоду з Фондом Білла і Мелінди Гейтс для розвитку програм з розробки доклінічних вакцин задля профілактики ВІЛ-інфекції, туберкульозу та інших захворювань.

Як відбувалися дослідження вакцини?

Традиційно вакцина має пройти три етапи досліджень: на тваринах, а далі — на малій і на великій групах добровольців. Вакцина Pfizer за рекордні 10 місяців успішно пройшла ці стадії, у третій фазі випробувань взяли участь майже 44 тис. осіб.

За першими підсумками третього етапу випробувань, ефективність вакцини перевищувала 90%, за тиждень компанії оголосили, що вакцина захищає організм від коронавірусу на 95%. Слід наголосити, 100% захисту досягнути майже неможливо, адже організми людей вкрай індивідуальні. 

У клінічних випробуваннях брали участь добровольці з шести країн: США, Німеччини, Бразилії, Аргентини, Південної Африки і Туреччини. Науковці стверджують, що вакцина однаково ефективна для будь-якого віку, раси, етнічного походження.  Крім того, компанія Pfizer вказує на ефективність вакцини для людей від 65 років.У коментарі The New York Times імунологиня з Єльського університету Акіко Івасакі назвала цей результат "дійсно видатним".

Під час дослідження кожному добровольцю науковці зробили по два уколи з проміжком у три тижні. Серйозних побічних ефектів препарат не викликав у жодного з волонтерів. Лише незначна кількість людей скаржилася на втомлюваність і головний біль.

Як вона працює

Вакцина створена на основі нуклеїнової кислоти. У препараті є лише частина генетичного коду, проникаючи в клітину, він змушує організм виробляти S-білок. Саме тоді виникає імунна відповідь, яка починає виробляти антитіла (антиген), захищаючи людину від зараження, знешкоджуючи збудника. 

Зауважується, що цю вакцину відносять до нового покоління. А її перевагою є досить швидке виготовлення та можливість внесення змін для створення імунітету до різних вірусів.

Чи безпечно це?

Незалежне медичне агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPRA), яке схвалило вакцину, стверджує, що жодних загроз безпеки щодо розробленого препарату не виявлено і вакцина "відповідає стандартам безпеки, якості та ефективності". А слабкість і головний біль вважаються звичними симптомами для таких препаратів.

Таким чином, британська влада вважає вакцину безпечною. Але наголосимо, що кожна країна, яка планує використовувати вакцину, має також затвердити її. 

Однак, варто зауважити, що факт невиявлених побічних ефектів, не гарантує, що їх не виявлять згодом. Учені з Університету штату Пенсильванія в США попереджають, про можливість мутації коронавірусу та, як наслідок, COVID-19 може стати стійким до вакцин.

Також поки що невідомо, як довго триватиме захист після вакцинації. У Pfizer заявили, що, ймовірно, це буде щорічна або сезонна вакцина, подібна до тієї, яку роблять від грипу.

За яким порядком вакцинують у Британії?

Велика Британія вже замовила 40 мільйонів доз вакцини компанії Pfizer та BioNTech, цього достатньо для вакцинації 20 млн осіб або ж третини населення. Але вакцинація відбуватиметься в кілька етапів, адже в розробників наразі немає такої кількості в наявності, а є ще й інші країни-замовники. 

Тож у Британії від наступного тижня вакцину запропонують найбільш уразливим верствам населення. У пріоритеті — медики й літні люди. Вагітних жінок поки що не  вакцинуватимуть, оскільки ризики для них досі незрозумілі, а щодо дітей, то щеплення робитимуть лише тим, хто має серйозні проблеми зі здоров'ям. Крім того, наголошується, що перед процедурою з батьками чи опікунами мають обговорити ризики та переваги вакцинації.

"Поки що немає даних про безпеку вакцин під час вагітності, ні з досліджень на людях, ні на тваринах. Жінкам рекомендується не брати участь у вакцинації, якщо вони вже вагітні або планують це протягом трьох місяців після першої дози", — цитує Mirror Спільний комітет з питань вакцинації та імунізації, який консультує уряд Великої Британії.

Вакцинація у Британії буде відбуватися за такою чергою:

  1. Особи в будинках для людей похилого віку та ті, хто про них піклується;
  2. Пенсіонери віком від 80 років. Лікарі та соцпрацівники, які борються з коронавірусом;
  3. Люди віком від 75 років;
  4. Люди віком від 70 років, а також люди із захворюваннями, які можуть підвищувати смертність;
  5. Люди віком від 65 років;
  6. Люди віком від 16 до 65 із захворюваннями або медичними особливостями, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19;
  7. Люди віком від 60 років;
  8. Люди віком від 55 років;
  9. Люди віком від 50 років;
  10. Молодь.

Для вакцинації у Великій Британії вже облаштували 50 спеціальних лікарень. Очікується, що клініки масової вакцинації працюватимуть 7 днів на тиждень. До роботи залучать навіть військових.

Кого вакцинували першим?

Вранці 8 грудня в університетській лікарні Ковентрі дозу вакцини від коронавірусу ввели 90-річній британці Маргарет Кінан, яка стала першою щепленою від COVID-19 людиною у світі. Після процедури літня жінка розповіла, що почувається задовільно і радить усім вакцинуватися від коронавірусу.

Крім того, 90-річна британка зазначила, що це найкращий подарунок на день народження, який вона могла отримати. Наступного тижня жінці виповниться 91 рік.

Вакцинація Маргарет Кінан / Фото: mirror.co.uk
Маргарет Кінан - перша щеплена від коронавірусу людина у світі

Це обов'язково?

Ні. Вакцинація буде добровільною, хоча уряд і наполягатиме на її необхідності. Була інформація про так звані паспорти вакцинації або позначки у звичайному паспорті. Але це спростував міністр Кабінету міністрів Майкл Гоув, заявиши, що цього не затверджували.

"Я, звичайно, не планую вводити паспорти вакцинації, і я не знаю нікого іншого в уряді, хто б планував", — сказав він.

Як пише Bloomberg з посиланням на уряд Британії, коли до людей дійде черга прибути на вакцинацію, із ними вийдуть на прямий контакт. Доти їм слід чекати.

Як застосовувати вакцину?

Вакцина Pfizer передбачає схему щеплень з двох доз, які вводяться людині з проміжком у три тижні. Імунітет до коронавірусу формується вже на сьомий день після другої дози.

Специфічні умови зберігання

Вакцина потребує правильних умов зберігання. Препарату потрібен температурний режим на рівні -70 за Цельсієм. Зауважимо, що це вкрай низька температура, зазвичай ліки зберігаються за температури кілька градусів нижче від нуля. 

Втім, навіть медики у США зауважували, що не всі клініки оснащені морозильними камерами такої потужності. Тому це може ускладнити процес зберігання та транспортування препарату. А державам, імовірно, окрім вакцини, доведеться витратитися на обладнання для її зберігання.

Варто зазначити, що вакцину можна переміщати не більше чотирьох разів, бо вона ризикує стати неефективною. Наразі вакцина ще на підприємстві Pfizer в Бельгії. За словами керівників BioNTech, дози доставлять до Британії вантажівкою або літаком. Спочатку їх везтимуть до складських центрів Британії, а потім — до лікарень. Тобто в цьому разі буде два переміщення. У самій лікарні вакцину дозволено зберігати до 5 днів. 

Загалом 2020 року компанії Pfizer і BioNTech планують створити до 50 мільйонів доз, чого буде достатньо для вакцинації 25 мільйонів осіб, а у 2021 році — 1,3 мільярда доз. Очікується, що найближчим часом ця вакцина отримає ліцензію також у США та в ЄС.

Водночас медики наголошують, що, попри вакцинацію, люди повинні продовжувати дотримуватися правил соціальної дистанції, та маскового режиму. На думку фахівці, ймовірно, ці карантинні заходи триватимуть до 2021 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація