Температура, біль у грудях і сильний кашель під час коронавірусу: лікар пояснив, чому не варто бити тривогу

Температура, біль у грудях і сильний кашель під час коронавірусу: лікар пояснив, чому не варто бити тривогу

скріншот з відео / Павло Сільковський, Facebook

Павло Сільковський каже, що не варто впадати у паніку, якщо у вас сильний кашель і біль між лопатками.

Лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський розповів про перебіг COVID-19. Медик пояснив, чому хворий має стрибки температури, чому болить у грудях та в попереку і що робити у таких випадках.

 БІЛЬ МІЖ ЛОПАТКАМИ

"Якщо під час хвороби на COVID-19 ви відчуваєте, що болить між лопатками, внизу спини, в ділянці грудної клітки, це не означає, що у вас важка пневмонія і потрібно викликати швидку. Легені не болять. Болять м‘язи внаслідок вірусної інтоксикації. Але це не страшно і минеться", — розповів лікар на своїй сторінці у Facebook.

ТЕМПЕРАТУРА

Павло Сільковський зазначив, що не потрібно панікувати, коли у хворого на COVID-19 відбуваються стрибки температури. Це може тривати до двох тижнів і це нормальна реакція організму на недугу.

"Якщо зранку температура 36,7, а до вечора 37,9, на наступний день нормальна, а потім 38,5, це не означає, що хвороба прогресує і потрібно писати заповіт. Температура за COVID-19 може стрибати туди-сюди приблизно 2 тижні, навіть якщо у якісь дні вона вже нормальна і ви подумали, що все минулося. Це нормальна робота організму під час хвороби", — запевняє лікар.

КАШЕЛЬ І БІЛЬ У ГРУДЯХ

Медик також пояснює, що під час недуги кашель очищає легені, тож його не потрібно боятися.

"Якщо було покашлювання і потім став сильний кашель, а ще температура і болить грудна клітка, це не значить, що легені розпадаються і ви стаєте жертвою коронавірусу. В легенях є багато уражених вірусом і вбитих організмом клітин, від яких потрібно звільнитися, а на їхнє місце регенерувати нові якісні. І кашель — це природний процес очищення від сміття, що зібралося в легенях. Кашляйте на здоров'я!", — каже Павло Сільковський.

ПОРАДИ

Також медик наголосив, що за наявності всіх цих симптомів не потрібно впадати у паніку, адже вона лише може нашкодити.

"Всі описані й неописані симптоми, вкупі з потоком тривожної інформації, бажанням жити і панічними настроями роблять в голові такий каламбур, що хочеться кричати, плакати, ломитися в лікарню і робити інші необдумані вчинки. Але це зайве. А що потрібно?

Потрібно взяти пульсоксиметр і поміряти собі кисень. Якщо він 95 і вище, то заспокоїтись і далі багато пити, дихати свіжим повітрям і рухатись. Навіть, якщо це десятий чи дванадцятий день захворювання. Температура пострибає і прийде до норми, болі стихнуть, кашель запокоїться, діарея припиниться і неприродня слабкість поступово зникне. А якщо кисень має тенденцію до зниження, тоді, звичайно, до лікаря", — радить Павло Сільковський.

Медик додає, що, попри усю серйозність ситуації з коронавірусом в Україні, "абсолютна більшість молодих і старших людей проходить через хворобу і живе далі".

"І так, за моїми власними спостереженнями, імунітет після хвороби досить стійкий. І я думаю, що вже за кілька місяців ця хвиля піде на спад. А поки що тримаємо оборону й допомагаємо іншим. Нехай щастить!", — сказав лікар Павло Сільковський.

Нагадаємо, лікарі дали поради, як правильно лікувати коронавірус вдома і чи потрібно робити КТ легень.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація