"Стан вкрай важкий": у львівській реанімації розповіли про дівчинку з коронавірусом, котру під'єднали до ШВЛ

"Стан вкрай важкий": у львівській реанімації розповіли про дівчинку з коронавірусом, котру під'єднали до ШВЛ

Трирічна дитина не може самостійно дихати, у неї розвинулась пневмонія, серцево-судинна та ниркова недостатність.

У Львові намагаються врятувати трирічну дівчинку з Миколаївського району з ускладненнями від COVID-19. Дитина вже 10 днів перебуває на штучній вентиляції легень в реанімації лікарні Охматдит. Це перша дитина в регіоні, і друга в Україні, до якої застосували такий метод лікування.

Як сьогодні почувається дівчинка і як її лікують, ТСН.ua розповіла завідувачка реанімаційного відділення лікарні Віра Приймакова.

"Стан дитини є вкрай важким, загрозливим. Зараз дівчинка перебуває на штучній високочастотній вентиляції легень. За допомогою додатковою апаратури дитині оксигенується кров. Ми забираємо від дитини венозну кров і повертаємо назад вже насичену киснем. Стан з негативною динамікою", — розповіла завідувачка реанімаційного відділення Віра Приймакова.

Лікарка зазначила, що до реанімації дитина потрапила 14 вересня, тоді їй і зробили тест на ПЛР-тест. Результат виявився позитивним. Другий тест дівчинці зробили 22 вересня, він коронавірусної інфекції не показав. Утім, COVID-19 вже встиг призвести до ускладнень.

"У дитини, як ускладнення, розвинулась двобічна полісегментарна пневмонія, а також третій ступінь серцево-судинної, дихальної і ниркової недостатності. Тож, відповідно зараз уже є колігаційні порушення. Як правило, страшний не так сам коронавірус, як його ускладення", — розповіла нам завідувачка реанімації.

Як раніше повідомляв ТСН.ua, перші симптоми у дитини проявилися ще 12 вересня. Спочатку у дівчинки був нежить, а на третій день до нього доєднались гарячка і задишка. Через стрімкий перебіг хвороби дитину одразу госпіталізували до обласного центру.

Друга в країні: у Львові хвору на коронавірус дитину під'єднали до ШВЛ

Друга в країні: у Львові хвору на коронавірус дитину під'єднали до ШВЛ

Нагадаємо, на початку вересня до реанімації цієї ж лікарні у важкому стані потрапила 14-річна Софія. У дівчинки діагностували COVID-19 і до цього ж захворювання приєдналося ще одне – хвороба Кавасакі. Її госпіталізували з вираженою дихальною і серцевою недостатністю. На щастя, дівчинку вдалось реанімувати, зараз вона перебуває вже у педіатричному відділенні.

Ще один випадок на Львівщині стався у липні. Тоді вперше в Україні у 6-річної дівчинки із Самбора виявили рідкісну хворобу - синдром Кавасакі, пов'язану з COVID-19. Дитина тиждень перебувала в реанімації лікарні, але критичними були перші три доби після ушпиталення. Медик пояснив, що упродовж цього часу треба було налагодити внутрішньовенну підтримку серця і тиску. Після того, як дівчинку перевели до педіатричного відділення, стан її стабілізувався.

До слова, з початку пандемії в Україні на коронавірус захворіли понад 12  тисяч дітей. За даними МОЗ, лише одна з них була на штучній вентиляції легень. Тож трирічна львівська пацієнтка стала другою дитиною в країні, яку під'єднали до ШВЛ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація