США скупили майже весь світовий запас ремдесивіру, який показав ефективність проти коронавірусу

США скупили майже весь світовий запас ремдесивіру, який показав ефективність проти коронавірусу

Фото: Associated Press

У багатьох країн немає шансів отримати препарат.

США придбали понад 90% світового запасу ремдесивіру, який під час досліджень допоміг некритичним пацієнтам швидше одужати від коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це пише Business Insider.

Виробник препарату, американська компанія Gilead Sciences, погодився продати Штатам до вересня понад пів мільйона курсів лікування - це становить майже весь обсяг виробництва.

Директор з питань охорони здоров’я та соціальних служб США Алекс Азар заявив: "Президент Трамп домігся дивовижної угоди, щоб забезпечити американцям доступ до першого дозволеного лікування проти COVID-19", - йдеться у повідомленні, опублікованому відомством.

Як зазначається, альтернативи препарату існують, але згідно з патентном, лише країни з низьким і середнім рівнем доходу можуть виробляти свої власні ліки. Водночас їм забороняють продавати препарат багатшим країнам - приміром, європейським, пише Sky News.

Професор Пітер Горбі, епідеміолог з Оксфордського університету у Великій Британії, сказав BBC: "Це викликає два дуже важливих запитання: що таке справедлива ціна на ліки і що таке справедливий доступ до ліків, і це загальні питання. Але вони особливо важливі під час такої глобальної кризі". За його словами, подібна угода була очікуваною, адже Gilead Sciences є американською компанією. 

Як повідомляється, компанія встановила ціну курсу лікування ремдесивіром - близько шести флаконів - у 2340 доларів для розвинених країн, включно зі США. Аналітик RBC Capital Markets Браян Абрагамс підрахував, що компанія отримає близько мільярда доларів прибутку до кінця 2020 року завдяки новій ціні на ремдесивірм.

Як повідомлялося раніше, дешевий і широко доступний препарат під назвою дексаметазон може допомогти врятувати життя пацієнтів із важким перебігом коронавірусної інфекції, показали дослідження. У ВООЗ це назвали проривом. Застосування препарату зменшило на третину ризик смерті людей, які перебувають на апараті ШВЛ, і на одну п'яту для тих, хто отримує кисень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація