США розпочинають масове щеплення від коронавірусу: кого вакцинують першими і коли покриють усі штати

США розпочинають масове щеплення від коронавірусу: кого вакцинують першими і коли покриють усі штати

Фото: Associated Press

Першими вакцинуватимуть лікарів і мешканців будинків перестарілих.

Поки Європа чекає на схвалення щеплення від коронавірусу, у США починається масштабна імунізація. Вакцину компанії Pfizer та BioNTech терміново ліцензували у вихідних. Тепер мільйони доз препарату розвозять у всій країні. 

Про вакицнацію проти коронавірусу в США - у сюжеті ТСН.Ранок 14 грудня.

Вакцина почала свою довгу дорогу з заводу в штаті Мічіган, де її фасували по пробірках, закладали у холодильники та пакували до контейнерів. Це - найбільша складність із Pfizer, бо ця вакцина надзвичайно вибаглива до умов зберігання, їй треба -80 градусів за Цельсієм, аби не зіпсуватися. Штатами її розвозитимуть дві найбільші приватні поштові служби, одна з них вже створила велетенський холодильний завод у Кентукі, який щодня вироблятиме 11 тон сухого льоду і доправлятиме його на всі пункти дозування вакцин. На кожній коробці з вакциною є сенсорна мітка, яка щосекунди відстежує температуру.

"Це справді історичний день. Перші вакцини надійдуть уже зранку в понеділок в 145 місць. У вівторок ще в 425, в середу - в останні 65. Це покриє усі штати", - розповідає координатор програм масової вакцинації Білого дому Гас Перна. 

Голова американського управління санітарного нагляду за якістю продуктів і медикаментів Стівен Ган, яке терміново дало Pfizer, "зелене світло", спростовує, що це рішення ухвалили під тиском адміністрації Трампа. "Наше рішення засноване винятково на науці і отриманих даних. Його швидкість пов'язана із серйозністю пандемії, а не з будь-яким зовнішнім тиском", - наголосив він.

Згідно з рекомендаціями центру з контролю та протидії захворюванням, першими вакцинуватимуть лікарів і мешканців будинків престарілих - це найголовніша місцева група ризику. Крім того, щеплять високопосадовців, зокрема з Білого дому. Вони на собі продемонструють, що переконані в безпечності вакцини, аби люди не боялися.

Жорсткий локдаун в Німеччині, термінова вакцинація в США – чого очікувати від COVID-19 в новому році

Жорсткий локдаун в Німеччині, термінова вакцинація в США – чого очікувати від COVID-19 в новому році

"Аби домогтися масового імунітету, треба імунізувати 75-80 відсотків американців. Ми сподіваємося досягти цього між травнем і червнем. Але надзвичайно важливо, аби більшість американців повірила у вакцину і зголосилася вакцинуватися. Зараз ми дуже стривожені рівнем недовіри", - каже головний радник програми масової вакцинації Білого дому Монсеф Слаурі.

До слова, за різними опитуваннями, від 50% до 60% американців не бояться вакцинуватися. Інші хочуть переконатися, що стрімко затверджена вакцина безпечна.

Слід зауважити, що технічний гігант ІВМ раніше попереджав: зірвати вакцинацію можуть хакерські атаки. Комп'ютерні спеціалісти відстежили масові спроби іноземних зловмисників знайти вразливі місця в організаціях, задіяних у поширенні вакцини та дотриманні норм зберігання. Утім, чи стоїть за цими нападами уряд якоїсь із держав, не підтверджено.

Повʼязані теми:

Наступна публікація