Спортклуби та аквапарки готуються до відкриття: коли можна буде плавати та як зміняться правила безпеки

Спортклуби та аквапарки готуються до відкриття: коли можна буде плавати та як зміняться правила безпеки

Фото: Associated Press

В уряді можливою датою відкриття усіх басейнів називають 1 червня.

Із 30-го травня в Києві знову запрацюють торгово-розважальні центри та готелі. А вже з 1-го червня - по всій країні відкриють спортзали та фітнес-клуби.

Однак, досі під питанням дата відкриття басейнів. Коли карантин можна послабити і для них - іще вирішують. Тим часом адміністрації закладів уже готуються відчинити двері для відвідувачів, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

В одному зі столичних спортклубів після двох місяців перерви знову набрали воду в басейні, адже вже готуються до відкриття. 

"Ми залили в чашу свіжу воду... Зараз ми робимо шокове хлорування, робиться рециркуляція в басейні", - розповідає директорка клубу активного відпочинку Ліна Прима. 

А ось у львівському аквапарку усі п'ять басейнів досі порожні. Власник аквапарку Андріан Гутник каже: "Надзвичайно важко відновити функціонал, спускати воду, набирати, нагрівати, великі затрати енергоносіїв".

Однак, генеральне прибирання до відкриття тут вже розпочали: басейни ретельно чистять, а шафки для речей клієнтів дезінфікують. "Перебрали всі фракції в наших фільтрах, трубочки різні, для того, щоб максимально ефективно і безпечно було відвідувати наш клуб", - розповідає заступниця директора аквапарку Олена Анатійчук.

Через закриті басейни українській збірній із синхронного плавання доводиться тренуватися у залі. "Для нас це взагалі найстрашніше, що може бути. Зазвичай там півтори години, а тут усі три, ще й друге тренування також в залі", - ділиться плавчиня Анастасія Савчук. 

Вона разом із командою зараз мала б відточувати програму, підготовлену для олімпіади. Однак змагання перенесли через пандемію COVID-19, тож спортсменам доводиться виконувати рухи на підлозі та лише згадувати, як воно - тренуватися у воді. 

"Кажуть, що лягали у ванну, аби просто відчути воду, побути у воді. Вони у мене як дельфіни", - зазначає головна тренерка збірної України з синхронного плавання Світлана Саїдова.

Коли можна буде плавати у спортклубах та аквапарках та як зміняться правила безпеки

Коли можна буде плавати у спортклубах та аквапарках та як зміняться правила безпеки

А ось у Дніпрі олімпійська та параолімпійська збірні з плавання нарешті відновили тренування. Дозвіл на вхід до басейну погодили у Міністерстві охорони здоров'я та місцевих органах влади. Спортсменів пропускають за окремим списком й лише після ретельної перевірки на вході: у переліку 11 тренерів та 34 плавці. Дані кожного - записують. 

"Ранкове тренування - ми вимірюємо температуру. У другій половині дня також вимірюємо. Практично вивчила прізвища усіх", - розповідає старша адміністраторка Юлія Чайковська й додає, що нормальна температура повинна бути не вищою за 37 градусів, інакше ж спорстменів на тренування не допускають. 

Попри те, що усі змагання скасували, спортсменам потрібно підтримувати форму. Федерація плавання звернулася до МОЗ, аби там розглянули можливість відкрити басейни.

"Інші види спорту - вони можуть тренуватися на вулиці, плавці теж можуть, вдома, але без води вони втрачають специфічні навички, які дуже важко потім, або дуже довго потім, відновлювати", - пояснює президент Федерації плавання України Андрій Власков. 

В уряді ж поки найближчою датою можливого відкриття усіх басейнів називають 1 червня. Проте, як і для спортзалів, будуть певні обмеження, які обіцяють оприлюднити найближчим часом.

"Від 1 червня, якщо будуть досягнуті певні індикатори епідеміологічної ситуації, планується відкриття басейнів і спортзалів, також відвідування освітніх занять в групах не більше ніж 10 осіб", - повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. 

А ще - дозвіл на відкриття закладів буде вибірковим. Даватимуть добро лише тим областям, де динаміка захворюваності на COVID-19 буде в нормі.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я очікують, що 22 червня в Україні не зафіксують жодного нового випадку COVID-19. Однак "багато чого буде залежати від того, чи є сезонність у вірусу, чи немає". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація