Спалах коронавірусу на вінницькій станції швидкої допомоги: працівники скаржаться на нелюдські умови праці

Спалах коронавірусу на вінницькій станції швидкої допомоги: працівники скаржаться на нелюдські умови праці

Фото: ТСН

Медики на камеру говорять неохоче, бо бояться звільнення.

У Вінниці на станції швидкої медичної допомоги вже 54 працівники інфікувалися коронавірусом COVID-19. Ті, що здорові, скаржаться на нелюдські умови праці.

Приміщення станції старе, стіни облуплені і всюди грибок. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Про спалах на цій станції швидкої допомоги стало відомо після анонімного дзвінка до редакції ТСН.ua.  Жінка, яка телефонувала, зізналася що боїться звільнення, але не може мовчати, бо з 225 її колег - 80 інфікованих.

"Може бути через те, що невчасно провели ПЛР-тести. Я не знаю. Нас найбільше обурює, що ніде ця інформація не проходить", - сказала вона.

Керівництво екстреної служби спалах не заперечує, але називає трохи інші цифри.

"По першій підстанції в стаціонарі вчора 25, на сьогодні 24 особи. На самоізоляції 50 осіб", - повідомив заступник директора центру екстреної медичної допомоги Анатолій Пірникоза.

З персоналу, який на самоізоляції, в 30 вже теж підтверджений коронавірус. Проте професійним це захворювання очільники станції не вважають, хоч і обіцяють провести розслідування, бо, мовляв, у медиків були всі засоби захисту. Закиди про невчасне тестування  також відкидають. 

"Коли почали хворіти люди, за два дні ми зробили всім ПЛР-тести. Десь водіїв 5-6 ми виявили просто носіями", - заявив медичний директор центру екстреної допомоги Станіслав Скоробогач.

Симптомів у кермувальників не було, тож їхньої хвороби не запідозрив жоден з десятків медиків, яких вони перевозили. І вони продовжували ходити на роботу в тісне і непристосоване приміщення. Їхня кімнатка відпочинку розташована в ангарі для авто.

"У зміну виходять 14 водіїв працювати. Як в одній кімнаті можуть поміститися? Теплої води нема руки помити, нічого нема", - каже водій швидкої Віктор Вітович.

Тісно і в інших приміщеннях. В кімнатах лікарів ліжка стоять впритул одне до одного. Стіни з облупленою штукатуркою подекуди чорні від грибка. І саме через нього, підозрюють лікарі, коронавірус  так швидко поширився тут, бо пліснява погано впливає на імунітет.

Медики на камеру говорять неохоче, бо бояться звільнення.

Працівники станції швидкої допомоги, де спалах коронавірусу, скаржаться на нелюдські умови праці

Працівники станції швидкої допомоги, де спалах коронавірусу, скаржаться на нелюдські умови праці

У будівлі тече дах. Через нього тут і грибок. Під час останніх дощів, кажуть на станції, зі стелі просто капала вода. 

Але очільники виправдовуються, що і грошей на ремонт бракує, і робити його права не мають, бо приміщення орендують у міськради. 

"Основна причина - це дах. Буде відремонтовано дах, там будуть створені нормальні умови для людей", - запевняє заступник директора центру екстреної медичної допомоги Анатолій Пірникоза.

Натомість у мерії повідомили, що дозвіл на ремонт уже видали.

Тим часом, поки керівники з'ясовують, хто має приводити до ладу приміщення, медики перейшли на посилений режим роботи.

Керівництво екстреної служби запевнило ТСН, що кількість викликів на цю станцію зменшать за рахунок двох інших, де коронавірусу не виявлено. Щоправда, і тестування там не робили. Лише після розголосу пообіцяли перевірити усіх працівників "швидкої" якнайшвидше.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація