Смерть пацієнтів на ШВЛ під Львовом: у лікарні працює комісія, родичі померлих твердять про недбальство

Смерть пацієнтів на ШВЛ під Львовом: у лікарні працює комісія, родичі померлих твердять про недбальство

Фото: Associated Press

Двоє інфікованих коронавірусом померли, бо у лікарні вимкнули світло.

У Жовківській райлікарні Львівської області, де померли двоє пацієнтів з коронавірусом, які були на ШВЛ, працює спеціальна комісія. Вона має з'ясувати усі подробиці трагедії, але рідні померлих кажуть, про лікарську помилку. 

Що наразі відомо про трагедію, розповіли 30 листопада у ТСН.14:00.

Через зупинку апаратів ШВЛ померли 61-річний чоловік та 66-річна жінка. У них був важкий перебіг коронавірусу.  Коли світло в лікарні вимкнулось і апарати зупинились, медики робили штучне дихання вручну. Утім, врятувати пацієнтів все одно не вдалося.

Син померлої жінки розповів, що мама занедужала три тижні тому, але лікарі давали надію на одужання. "Лікарка зі мною спілкувалася, казала, що мама йде на покращення, вже усміхається, навіть зі мною спілкувалася телефоном. Вона просто задихнулася і серце зупинилося. То є недбалість, халатність. Я би хотів, щоб люди понесли відповідальність за це, були покарані", - каже Василь Саджениця.

 Енергетики кажуть, що світло в лікарні відключили через поломку в мережах. Потрібний був ремонт обладнання, тому підстанцію відімкнули від енергопостачання. За їхніми словами, про відключеня поперереджали заздалегідь. Чи так це, перевірятиме комісія.

Трагедія у Жовківській райлікарні: чому не підключили електрогенератори, коли зникло світло

Трагедія у Жовківській райлікарні: чому не підключили електрогенератори, коли зникло світло

Слідство встановило, на момент відключення в лікарні було два електрогенератори. Син померлої жінки не розуміє чому жоден з них не використали. "Генератор був у гаражному приміщенні. Думали, що відновиться постачання швидше. Було троє пацієнтів на ШВЛ, один залишився живий. Пацієнти вкрай важкі. Жінка була перебувала місяць на ШВЛ. Ви розумієте, що людина може померти інколи сама по собі", - каже заступник головного лікаря Жовківської ЦРЛ Володимир Боровик
 
У лікарні кажуть, що світла не було 45 хвилин. На акумуляторі на ШВЛ працює хвилин 20. Щойно акумулятор розрядився, то робили штучне дихання вручну за допомогою подушки. Чому генератор не стояв напоготові, спитати нема в кого. Головний лікар нині перебуває на лікарняному.

У поліції кажуть, що медики приховали смерть пацієнтів через відключення світла. За фактом службової недбалості відкрила кримінальне провадження. Максимальне покарання за такий злочин - це вісім років в'язниці. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація