"Кількість випадків коронавірусу зростатиме": ексзаступниця очільника МОЗ розповіла, як не заразитися

"Кількість випадків коронавірусу зростатиме": ексзаступниця очільника МОЗ розповіла, як не заразитися

Фото: Апостроф

Людям рекомендують дотримуватися дистанції і надягати маски у громадських місцях.

В Україні зростає кількість інфікованих коронавірусом. Хворих на COVID-19 далі буде лише більше, бо громадяни не притримуються карантину.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявила заступниця міністра охорони здоров'я в 2014-2015 роках Наталія Лісневська.

"Ми кожен день будемо бачити тільки великі і великі цифри. З різних причин. В даному випадку це питання не стільки медичне, скільки соціальне. Коли навесні ми всі дізналися про коронавірус, у нас був карантин, був абсолютний локдаун, ми все злякалися. Ми всі були слухняними, виконували дуже багато установок - ми виконували все. Зазвичай, людина не може довго жити в страху. Ми всі звикли, адаптувалися, наше ставлення спростили. Дуже багато людей спрощено відносяться до засобів індивідуального захисту", - пояснила Лісневська.

Вона навела приклад, як працює громадський транспорт: не всі пасажири вдягають захисні маски, крім цього, є скупчення людей. "Вже треба санкції вводити для тих людей, хто не дотримується карантину. Вони наражають на небезпеку інших більше, ніж самих себе", - відзначила Наталія Лісневська.

На її думку, наразі варто переглянути дотримування заходів безпеки.  "Хто б що не говорив, але маска допомагає. Колись наші мами говорили надіти шапку, бо в ній вуха не промерзають. Так само з маскою. Повністю вона не захищає, але все одно вберігає", - підкреслила колишня заступниця.

На її думку, маска зменшує імовірність інфікування коронавірусом. Але для цього ще треба дотримуватися дистанції від 1 до 1,5 метра і сам хворий повинен бути у масці. "Тоді ймовірність того, що інфікується другий досягає 3-5%. Тобто вона дуже низька. Якщо люди будуть без маски, то статистика дає від 40 до 60% того, що людина інфікується, якщо буде відстань. Але якщо вони будуть поруч, то людина повністю захворіє", - прокоментувала вона.

За даними головного лікаря країни Віктора Ляшка, вартість лікування одного хворого на COVID-19 коштує 38 тисяч гривень. Але ця сума не включає реанімацію. На думку Наталії Лісневської, вже треба витягати гроші з інших галузей. "Про це дуже багато говорять. Мабуть, в цій ситуації, в якій ми перебуваємо, слід припинити ремонтувати дороги", - відзначила вона.

Нагадаємо, у НАН спрогнозували кількість українців, які можуть інфікуватися коронавірусом до кінця листопада. Це майже 94 тисячі людей.

П'ятірку лідерів за поширенням коронавірусу очолив Київ – 1,5 тисячі інфікувань за добу

П'ятірку лідерів за поширенням коронавірусу очолив Київ – 1,5 тисячі інфікувань за добу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація