Скандинавська стратегія: як Швеція переживає коронавірус майже без обмежень, а Данія вже вийшла з карантину

Скандинавська стратегія: як Швеція переживає коронавірус майже без обмежень, а Данія вже вийшла з карантину

Фото: Associated Press

У цих країнах перевагу надали економіці, а не охороні здоров’я.

Деякі наші сусіди та партнери вирішили сказати "досить" обмеженням. Чехія від 24 квітня відкрила кордони і дозволила своїм громадянам подорожувати за межі країни. Ізраїль готується  запустити клієнтів до невеличких крамниць та перукарень. Данія першою в Європі максимально послабила карантин, відкрила дитячі садки та салони краси.

Але найцікавіша точка на планеті зараз Швеція. Це єдина країна, яка взагалі не вводила карантину.  Скандинавська антикоронавірусна стратегія – між економікою та здоров’ям обирати економіку, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Життя або гаманець: європейські країни  відмовляються від карантину через економічну кризу

Життя або гаманець: європейські країни  відмовляються від карантину через економічну кризу

Данці раніш за інших європейців поставили свою країну на паузу. Але тепер, після кількох довгих тижнів карантину, Данія першою в Європі вирішила послабити жорсткі обмеження. І фактично дозволила ризиковані контакти. Діти повернулись до садків та шкіл. Стоматологи відкрили свої кабінети для пацієнтів. І навіть у кріслах перукарів знову з’явились зарослі за нестерпно довгі тижні карантину клієнти.

Звісно, душа співає. Є клієнти, значить, є робота. Економіка нарешті оживає. А, тим часом, у лікарнях помирають нові "ковідні" пацієнти.  Рівень смертності серед хворих на коронавірусну інфекцію в Данії  –  майже 5 відсотків, і ця цифра зростає. Та між економікою і здоров'ям - уряд обрав економіку. Втім, багато хто з данців сподівається, що вже перехворів безсимптомно і отримав імунітет. 

"Оскільки ресторани закриті… Під час коронавірусу можна навчитися готувати", - каже Елізабет Нільсен.

Відома данська піаністка початок світової пандемії зустріла на гастролях у Китаї неподалік сумнозвісного Уханя. Звідти повернулась із симптомами, схожими на COVID-19, тоді вже до європейського епіцентру хвороби – на північ Італії.

"Коли я повернулася до себе додому, я почувалася не дуже добре. У мене були симптоми, сухий кашель, легка температура. Я як і раніше не знаю, чи перехворіла я COVID-19, але, сподіваюся, я скоро зроблю тест", - зазначає вона.

Багато хто з данців проти скасування обмежень. Вважають, людське життя дорожче за економічні негаразди.

"Гадаю, зняття карантину це неправильний крок. Питання в тому, скільки смертей ми зможемо витримати. Ми заплатимо збільшенням числа померлих за те, щоб не зашкодити економіці суспільства", - вважає менеджер компанії з виробництва медобладнання Ларс Бендер Мортенсен.

Тож, кого рятувати першим, людей чи економіку? Реаніматологи кажуть, того, в кого більше шансів. Сусідня з Данією Швеція давно зробила свій прагматичний, та, як здається багатьом, цинічний вибір. Незважаючи на понад дві тисячі померлих і зростання чисельності інфікованих, країна взагалі не вводила карантину. Лише закрила для відвідувань в’язниці, будинки для престарілих і заборонила збиратися в компаніях більше, ніж по півсотні людей. Навіть головний епідеміолог Швеції показово їздить у метро без маски.

"Коли ми перебуваємо просто неба, - так, як зараз, - і тримаємо дистанцію, це не ті умови, за яких коронавірус розповсюджується", - каже Андерс Тегнелл.

Його стратегія – дати Швеції перехворіти та максимально швидко набути колективного імунітету. Але сотні шведських науковців називають такий підхід безвідповідальним та ризикованим.

"Шведська наукова спільнота стурбована таким курсом нашої влади під час епідемії, - особливо, тим, що він базується на сумнівних оцінках та даних", - пояснює шведський професор Стен Ліннарссон.

Значна частина шведів вважає - відсутність карантину призведе до катастрофи. Але більшість готова ризикнути життям людей - заради порятунку економіки.

"Швеція - країна невелика, яка має наближення кризи, економіка тут просіла. Країна не може собі дозволити зупинити всю діяльність, це буде дуже сильний удар", - каже житель Швеції Руслан Огородник.

Він - наш колишній співвітчизник. Нині громадянин Швеції. Працює в Стокгольмі - створює візуальні ефекти для кіно. Кожного дня, рухаючись дорогою до своєї студії, він помічає, що Швеція ніби демонстративно поводить себе не так, як решта Європи. На вулицях сила-силенна людей. Майже нікого в масках. Ресторани відчинені. Нестачі в клієнтах немає.

"Тут вважається, що якщо захворів, то це твоя вина. Тут нормально приходити на роботу з соплями, на милицях. Якщо не під крапельницею, це не причина не виходити на роботу", - розповідає він.

Літня шведка, збагнувши, що вона в групі ризику, придумала собі "лайфхак" – пристосувала до свого візка двометрову жердину з лінійкою. І тепер зустрічні перехожі обходять її щонайменше за два метри. Проте, і без жердини тримати соціальну дистанцію шведам вдається достатньо легко. Традиційна скандинавська стриманість та  індивідуалізм допомагають їм не заразитися.

"Шведи і в звичайних умовах славляться тим, що тримають дистанцію. Особистий простір. Тобто, і без пандемій вони тримають досить велику дистанцію між собою", - каже Огородник.

Попри відсутність карантину, шведські лікарні й досі не переповнені. Втім, уже зараз тут відчувають критичний брак медперсоналу. І навіть принцеса Софія, дружина спадкоємця шведського престолу, змінила придворні наряди на лікарняну уніформу та пішла санітаркою до шпиталю. Епідеміологи попереджають - пік інфікування ще попереду, і з цікавістю чекають, чим закінчиться шведський експеримент. Біда лиш одна - експериментують чиновники, а не науковці. І не на лабораторних мишах, а на власних співгромадянах.     

Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація