"Швидші і гнучкіші, ніж держава": як в Україні волонтери рятують перехворілих на коронавірус

"Швидші і гнучкіші, ніж держава": як в Україні волонтери рятують перехворілих на коронавірус

ТСН поспілкувалася із волонтерами Катериною Ножевниковою, Лесею Литвиновою, Наталією Ліпською.

У суботу, 5 грудня, світ відзначає День волонтера. В Україні про нього згадали на початку війни на Донбасі, коли армія була роздягнута, а переселенці тікали в мирні міста іноді навіть без речей. Далі українській волонтерський рух дещо почав заміняти функції держави.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нині, в пандемію COVID-19, волонтери рятують тих, хто перехворів на коронавірус, але не оговтався від недуги. Вони масово закуповують кисневі концентратори, які допомагають дихати.

Одеса

Катерина Ножевникова назвала свою благодійну організацію "Корпорація монстрів". Одеська волонтерка нині цілими днями займається тим, що заправляє концентратори киснем і відправляє пацієнтам, яких уже виписали, але їм важко самостійно дихати. В місті Катерину називають "білим янголом".

Київ

Тут відома волонтерка Леся Литвинова. Люди, що приходять до волонтерів по концентратори, на слова вдячності не скупляться. Леся в перервах між видачею апаратів встигає нянчити маленьку доньку. Каже, концентратори коштують кілька десятків тисяч гривень. А нині через попит ціни поповзли вгору і це її сильно дратує.

Львів

Наталія Ліпська - найвідоміша у місті медична волонтерка. Офіс, де вона працює, вщерть заповнений коробками з новими концентраторами. Жінка розповідає, що їм важливо бути корисними людям.

"Ми швидші і гнучкіші, ніж держава. І ми прекрасно розуміємо, що після того, як епідемія закінчиться, ці концентратори не будуть в нас стояти-пустувати, вони підуть до тих же паліативних пацієнтів, до хроників легеневих. Тобто це довготривала інвестиція", - каже Наталія Ліпська.

Всі ці три жінки - з Одеси, Львова і Києва - не уявляють свого життя без волонтерства. Наталя зі Львова допомагати хворим почала ще 15 років тому. Одеситка Катерина із початком війни, коли купувала переселенцям одяг і інші необхідні речі. Лесин волонтерський шлях почався на Майдані, під час Революції Гідності. І вона б готова відійти від справ, але лише коли запрацює держава і її допомога стане непотрібною.

День волонтера: як війна на Донбасі вплинула на український рух добровольців

День волонтера: як війна на Донбасі вплинула на український рух добровольців

Подяка від президента

Президент України Володимир Зеленський подякував волонтерам. Під час візиту до центру реабілітації військових в Ірпені на Київщині заявив, що саме завдяки волонтерам побудували сучасну українську армію. Наголосив на важливій ролі волонтерів в захисті країни в найважчий час. Глава держави додав, що саме волонтери знайшли національну ідею, яку багато років шукали для України.

Володимир Зеленський під час візиту у центр реабілітації військових в Ірпені подякував волонтерам

Володимир Зеленський під час візиту у центр реабілітації військових в Ірпені подякував волонтерам

Нагадаємо, що у суботу, 5 грудня, в Україні зафіксували 13 825 нових випадків коронавірусу, 226 смертей (усього — 13 421), а також 14 724 людини, які одужали (від початку пандемії — 412 533). Число інфікованих COVID-19 збільшилося до 801 716.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація