Шмигаль пояснив, чому Україна не купуватиме у Росії вакцину від коронавірусу

Шмигаль пояснив, чому Україна не купуватиме у Росії вакцину від коронавірусу

Фото: Associated Press

Російська вакцина "Спутник V" не пройшла усіх клінічних випробувань.

Україна не може і не буде наразі використовувати для вакцинації населення від коронавірусу російську вакцину "Спутник V", оскільки вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань за вимогами ЄС, а тому невідомо, чи вона ефективна на 100%, також невідомі її наслідки. 

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю "Українській правді".

"Щодо російської вакцини, навіть якщо не зважати на геополітичні моменти, то вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань. Тобто вона не може бути використана в Україні так само, як у розвинутих країнах", - сказав очільник українського уряду.

Глава уряду пояснив, що третя стадія клінічних випробувань є наймасовішою і передбачає вакцинацію десятків тисяч людей. Саме після останньої фази стають зрозумілими всі ризики і загрози, які може мати той чи той препарат.

"Це найбільш масова стадія, яка якраз показує всі ризики, загрози, які ця вакцина може в собі нести. Тому сьогодні мова про закупівлю російської вакцини не йде", - додав Шмигаль.

До слова, раніше у ВООЗ заявили, що внесуть російську вакцину "Супутник V" до переліку рекомендованих вакцин для екстреного використання, якщо препарат відповідатиме обов’язковим критеріям. 

Нагадаємо, у ЦГЗ повідомили, що вакцина від коронавірусу надійде до України у межах ініціативи COVAX, попередньо, в середині або наприкінці січня 2021 року. Це буде пробна партія. Сам процес щеплення населення від коронавірусу буде відбуватися у три етапи.

В українських аптеках вакцина від коронавірусу з'явиться не раніше осені 2021 року

В українських аптеках вакцина від коронавірусу з'явиться не раніше осені 2021 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація