Сезон грипу вже близько: чи можна одночасно захворіти на коронавірус і ГРВІ

Сезон грипу вже близько: чи можна одночасно захворіти на коронавірус і ГРВІ

Фото: pixabay.com

Грип, на відміну од кору, дифтерії та правця до календаря щеплень не входить. Але лікарі все ж рекомендують від нього вакцинуватись.  

Уже пів року ми живемо в боротьбі з COVID-19. На додаток до нього наближається сезон уже всім нам знайомого грипу. Лікарі кажуть, це може ще більше погіршити ситуацію. Тож цьогоріч особливо рекомендують зробити щеплення від грипу. Але вакцини в продажі ще нема, а експерти вже прогнозують її дефіцит.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На щеплення однорічної Марійки від дифтерії та правця родина йде всім складом. Щеплення, — розповідає тато Сергій, — слід було зробити ще півроку тому, але це якраз збіглося в часі з пандемією в Україні. Тож вирішили відкласти вакцинацію. 

Грип, на відміну од кору, дифтерії та правця до календаря щеплень не входить. Але лікарі все ж рекомендують від нього вакцинуватись.  

Наближення сезону: коли з'явиться можливість вакцинуватись від грипу

Наближення сезону: коли з'явиться можливість вакцинуватись від грипу

Цьогорічний сезон грипу точно відрізнятиметься від усіх попередніх. Бо на додаток до нього триває боротьба з коронавірусом. І якщо навесні, за словами чиновників, карантин стримав поширення і грипу, і коронавірусу, то нині, коли його послабили, прогнози вже не такі оптимістичні.

Чи можна одночасно заслабнути на грип та COVID-19 - на це запитання лікарі поки що не мають одностайної відповіді. Зазвичай, людина, яка хворіє на одну інфекційну хворобу, інфікуватись іншою не може. Але ж у світі вже є зафіксовані випадки так званої ко-інфекції. Тобто, коли пацієнта одночасно атакують обидва віруси.  

"Вакцинація від грипу в наступному епідсезоні є вкрай важливою. Ще ніколи вона не була настільки актуальною і важливою. Накладається циркуляція вірусу грипу і циркуляція вірусів коронавірусів. І ця спільна циркуляція вона може призвести до поєднаної інфекції в пацієнтів, яка протікає значно важче і може мати своїм наслідком тяжкі ускладнення, які можуть призвести до смерті. У нас нема вакцинації проти COVID, але є вакцинація проти грипу", – каже завідувачка відділу грипу та ГРВІ ЦГЗ МОЗу Оксана Артемчук.

Іще однією проблемою може стати перезавантаженість лікарень. Торік майже 5 мільйонів українців перехворіли на грип та ГРВІ, із них - понад 160-т тисяч людей було шпиталізовано. Якщо до такої кількості додадуться десятки тисяч ковідних пацієнтів - чи впорається з таким навантаженням наша медицина?

"Частина людей буде хворіти на COVID-19, частина буде хворіти на грип. Ці дві частинки будуть об'єднуватись. і тоді кількість хворих, які потребуватимуть госпіталізації, буде просто більша. це може паралізувати нашу систему охорони здоров'я", – вважає Артемчук.

Цьогоріч вірусологи прогнозують чотири штами грипу. Із них найагресивнішим є вірус грипу типу АЖ3ЕН2 - Гонконг. І саме він домінуватиме в цьому епідсезоні. 

"Небезпечний для людей похилого віку і для людей із хронічними хворобами, можуть розвинутися ускладнення у вигляді пневмонії", – застерігає завідувачка відділення респіраторних та інших вірусних інфекцій Алла Мироненко.

В Україну цьогоріч завезуть 665 тисяч доз вакцини - південнокорейського, французького та нідерландського виробництва. Вони будуть доступні в аптеках та приватних лікарнях. За прогнозами Центру громадського здоров'я, вони з'являться в продажу в жовтні. Окремо понад мільйон доз вакцини МОЗ планує закупити для груп ризику, щоб вакцинувати їх державним коштом. Але на світовому ринку вже існує дефіцит вакцини, тому переговори ведуть і досі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація