Що станеться, якщо вакцина проти коронавірусу ніколи не буде винайдена: таке вже бувало раніше – CNN

Що станеться, якщо вакцина проти коронавірусу ніколи не буде винайдена: таке вже бувало раніше – CNN

Фото: Associated Press

Світ майже 40 років живе без вакцини від дуже небезпечної хвороби.

У той час, коли країни зупинилися у глухому куті, а мільярди людей втрачають гроші на проживання, громадські діячі дражняться проривом, який ознаменує кінець пандемії руйнівного коронавірусу: вакцина.

Але є й інша, найгірша можливість: вакцина може бути ніколи не винайдена, йдеться у матеріалі CNN. Надії на цей варіант у громадськості багаторазово зростають, але згодом руйнуються, оскільки різні запропоновані рішення спускаються до останньої перешкоди.

Замість того, щоб знищити COVID-19, суспільства можуть навчитися жити з ним. Міста будуть повільно відкриватися, і деякі свободи будуть повернуті, але на короткому повідці, якщо будуть дотримуватись рекомендацій експертів. Тестування і фізичне відстеження стануть частиною нашого життя в короткостроковій перспективі, але в багатьох країнах різке запровадження режиму самоізоляції може статися у будь-який час. Лікування може бути розроблене, але спалахи захворювання можуть відбуватися щороку, і кількість загиблих в світі продовжуватиме рости.

Цей шлях зрідка публічно підтримується політиками, які з оптимізмом говорять про людські випробування, які вже ведуться, щоб знайти вакцину. Але багато експертів дуже серйозно ставляться до цієї можливості, тому що це сталося раніше. Декілька разів.

Фото: Associated Press

"Є деякі віруси, проти яких у нас досі немає вакцин. Ми не можемо абсолютно припустити, що вакцина взагалі з'явиться, або, якщо вона з'явиться, чи пройде вона всі випробування ефективності та безпек", - каже професор глобальної охорони здоров'я в Імперському коледжі Лондона доктор Девід Набарро, який також є спеціальним посланцем Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо COVID-19.

"Абсолютно важливо, щоб всі суспільства у всьому світі виявилися в такому становищі, щоб вони могли захищатися від коронавірусу як постійної загрози і мати можливість займатися соціальним життям і економічною активністю з вірусом серед нас", - вважає він.

Більшість експертів, як і раніше, впевнені, що вакцина від COVID-19 буде в кінцевому підсумку розроблена; почасти тому, що на відміну від попередніх захворювань, таких як ВІЛ та малярія, коронавірус не мутує швидко.

Багато хто, зокрема і директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань  США доктор Ентоні Фаучі, припускають, що це може статися через рік або 18 місяців. Інші персони, як, наприклад, головний лікар Англії Кріс Вітті, поглядають на більш віддалений кінець спектру, припускаючи, що рік може бути занадто швидким терміном.

Але навіть якщо вакцина буде розроблена, її реалізація в будь-який з цих термінів стане подвигом, якого ніколи не було раніше.

"Ми ніколи не винаходили вакцину протягом року до 18 місяців. Це не означає, що це неможливо, але це буде досить героїчним досягненням. Нам потрібен план А і план Б ", - каже декан Національної школи тропічної медицини в Медичному коледжі Бейлора в Г'юстоні доктор Пітер Готез.

Коли вакцини не працюють

1984 року міністерка охорони здоров'я США Маргарет Геклер заявила на пресконференції у Вашингтоні, що вчені успішно визначили вірус, який згодом став відомий як ВІЛ, і передбачила, що профілактична вакцина буде готова для тестування за два роки. Майже через чотири десятиліття і 32 мільйони смертей світ все ще чекає вакцини проти ВІЛ.

Замість прориву заява Геклер супроводжувалася втратою значної частини покоління геїв та болісним ігноруванням їхніх громад в західних країнах. Протягом багатьох років позитивний діагноз був не лише смертним вироком; це гарантувало, що людина проведе свої останні місяці покинутою своїми громадами, тоді як лікарі обговорювали в медичних журналах, чи варто навіть лікувати ВІЛ-пацієнтів.

Пошуки не закінчилися в 1980-х роках. У 1997 році президент Білл Клінтон закликав США запропонувати вакцину протягом десятиліття. Чотирнадцять років тому вчені сказали, що до неї ще близько 10 років.

Труднощі з пошуком вакцини почалися з самої природи ВІЛ/СНІДу. "Грип може змінюватися з року в рік, тому природна інфекція або імунізація попередніх років не заразить вас наступного року. ВІЛ робить це під час однієї інфекції ", - пояснює педіатр і фахівець з інфекційних захворювань Пол Оффіт, який винайшов ротавірусну вакцину.

Фото: Associated Press

"Вірус продовжує мутувати в вас так, немов ви заражені тисячами різних штамів ВІЛ. І поки він мутує, він також завдає шкоди вашій імунній системі", - розповідає він.

ВІЛ створює унікальні труднощі, а COVID-19 не володіє таким рівнем невловимості, що робить експертів загалом більш оптимістичними щодо пошуку вакцини.

Але були й інші захворювання, які збентежили як вчених, так і організм людини. Ефективна вакцина від лихоманки денге, яка, за даними ВООЗ, вражає до 400 000 людей на рік, протягом десятиліть вислизає від лікарів. У 2017 році великомасштабні зусилля щодо пошуку вакцини були припинені після того, як з'ясувалося, що вони посилюють симптоми захворювання.

Так само було дуже важко розробити вакцини проти поширених риновірусів і аденовірусів, які, як і коронавіруси, можуть викликати симптоми застуди. Є тільки одна вакцина для запобігання двох штамів аденовірусу, і вона не є комерційно доступною.

"У вас є великі надії, а потім ваші надії руйнуються, - каже Набарро, описуючи повільний і болісний процес розробки вакцини. - Ми маємо справу з біологічними системами, ми не маємо справу з механічними системами. Це дійсно дуже сильно залежить від реакції організму".

Випробування на людях вже ведуться в Оксфордському університеті в Англії для вакцини проти коронавірусу, виготовленої з вірусу шимпанзе, і в США для іншої вакцини, виробленої Moderna.

Проте, це процес тестування, а не розробки, який затримує і часто обмежує виробництво вакцин, додає Готез, який працював над вакциною для захисту від ГРВІ. "Найскладніша частина - продемонструвати, що ви можете довести, що це працює і це безпечно".

Коронавірус у світі: у Британії випробовують вакцину, а США проводять масове тестування

Коронавірус у світі: у Британії випробовують вакцину, а США проводять масове тестування

План B

Якщо така ж доля спіткає вакцину від COVID-19, вірус може залишитися з нами на довгі роки. Але медична відповідь на ВІЛ/СНІД все ще забезпечує основу для життя з хворобою, яку ми не можемо викорінити.

"Що стосується ВІЛ, ми змогли зробити його хронічним захворюванням за допомогою противірусних препаратів. Ми зробили те, що завжди сподівалися зробити з раком. Це не смертний вирок, яким він був в 1980-х", - каже Оффіт.

Інноваційна розробка щоденної профілактичної таблетки - профілактика перед впливом, або PrEP - відтоді призвела до того, що сотні тисяч людей, схильних до ризику зараження ВІЛ, будуть захищені від цієї хвороби.

Низка препаратів також тестуються щодо COVID-19, оскільки вчені полюють за "планом B" паралельно з тривалими випробуваннями вакцин, але всі ці випробування перебувають на дуже ранніх стадіях. Вчені вивчають експериментальний препарат проти Еболи "Ремдесівір", у той же час вивчаються методи лікування плазмою крові. Було виявлено, що гідроксихлорохін, рекламований президентом США Дональдом Трампом як той, що "змінює правила гри", не діє на дуже хворих пацієнтів.

"Препарати, які вони вибрали, є найліпшими кандидатами", - каже заслужений професор у сфері епідеміології інфекційних захворювань в університеті Ноттінгема Кіт Ніл. Проблема, за його словами, полягає в "фрагментарному підході" до їхнього тестування.

"Ми повинні проводити рандомізовані контрольовані дослідження. Смішно, що тільки недавно нам вдалося це зробити з нуля", - каже Ніл, який розглядає такі тести для включення в медичні журнали. "Папери, на які я дивлюся, - я просто відкидаю їх на тій підставі, що вони не були зроблені належним чином".

Фото: Associated Press

Тепер ці повніші випробування не стоять на місці, і якщо один з цих препаратів працює на COVID-19, ознаки повинні з'явитися "протягом декількох тижнів", - каже Ніл. Перша, можливо, вже настала: Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США заявило, що веде переговори про те, щоб зробити "Ремдесівір" доступним для пацієнтів після позитивного тестування, що може пришвидшити одужання від коронавірусу.

Наслідки успішного лікування будуть відчуватися широко; якщо ліки зможуть скоротити середній час, що проводить пацієнт у відділенні інтенсивної терапії, навіть на кілька днів, це звільнить лікарняний потенціал і, отже, може значно підвищити готовність урядів відкрити країни.

Але те, наскільки ефективним є лікування, залежить від того, що з нього працює - "Ремдесівір" не користується великим попитом на міжнародному рівні, і розширення виробництва може викликати проблеми.

І що дуже важливо, будь-яке лікування не запобігатиме виникненню інфекцій в суспільстві - це означає, що з коронавірусом буде легше боротися, і пандемія вщухне, але ця хвороба може бути у нас через багато років в майбутньому.

Який вигляд матиме життя без вакцини

Якщо вакцина не може бути винайдена, життя не залишиться таким, як зараз. Це просто неможливо - повернутися до нормального життя швидко.

"Заборона не є економічно стійкою і, можливо, не політичною, - каже Ніл. - Тому нам потрібні інші речі, щоб контролювати це".

Це означає, що, оскільки країни починають виходити із карантину, експерти будуть підштовхувати уряди до впровадження незграбного нового способу життя і взаємодії, щоб виграти для світу час у місяці, роки або десятиліття, поки COVID-19 буде усунений вакциною.

"Необхідно працювати над тим, щоб бути готовим до COVID-19", - каже Набарро. Він закликає до нового "суспільного договору", відповідно до якого громадяни в кожній країні, починаючи своє звичайне життя, беруть на себе особисту відповідальність за самоізоляцію, якщо у них виявляються симптоми або вони вступають в контакт з потенційним випадком COVID-19.

Фото: Associated Press

Це означає, що культура із лікуванням від кашлю або симптомів застуди і, водночас, походами на роботу, повинна бути завершена. Експерти також прогнозують постійну зміну ставлення до віддаленої роботи, за якої робота вдома, принаймні, у деякі дні, стає стандартним способом життя для працівників. Можна очікувати, що компанії будуть змінювати свої розклади, щоб офіси ніколи не були переповнені.

"Це (має) стати способом поведінки, який ми всі приписуємо особистій відповідальності ... ставимося до тих, хто ізольований, як до герої, а не вигнанців. Колективний договір на виживання і добробут перед загрозою вірусу", - каже Набарро.

"Це буде важко зробити в бідніших країнах", - додає він, тому пошук шляхів підтримки країн, що розвиваються, стане "особливо політично складним, але і дуже важливим". Він називає тісно переповнені поселення біженців і мігрантів областями, що викликають особливу стурбованість.

У короткостроковій перспективі Набарро каже, що необхідно запровадити велику програму тестування і відстеження контактів, щоб дозволити світу функціонувати разом з COVID-19 - таку, яка перевершує будь-яку  програму, коли-небудь створену для боротьби зі спалахом, і яка ще досі не закінчена у великих країнах, таких як США і Велика Британія.

"Абсолютно критично важливим буде наявність системи громадської охорони здоров'я, яка включає відстеження контактів, діагностику на робочому місці, моніторинг синдромального спостереження, раннє інформування про те, чи повинні ми повторно впровадити соціальне дистанціювання. Це реально, але це складно, і ми дійсно не робили цього раніше", - додає Готез.

Ці системи можуть дозволити повертатися до деяких соціальних взаємодій. "Якщо передавання буде мінімальним, дійсно, можливо, вдасться відкрити все для спортивних заходів та інших великих заходів", - каже Готез, але такий крок не буде постійним і буде регулярно оцінюватися урядами і органами охорони здоров'я.

Це означає, що Прем'єр-ліга, NFL і інші масові змагання можуть тривати згідно з графіком, якщо спортсмени регулярно проходять тестування, і  за ними спостерігають протягом декількох тижнів вболівальники - можливо, на окремих трибунах - перед швидким закриттям стадіонів, якщо загроза зростає.

"Бари та паби, ймовірно, також є останніми в списку, тому що вони переповнені. Вони можуть відкритися як ресторани з соціальним дистанціюванням", - припускає Ніл. Деякі європейські країни дали зрозуміти, що вони почнуть дозволяти ресторанам обслуговувати клієнтів за значно зниженої відвідуваності.

Швидше за все, обмеження відновляться взимку, і Готез припустив, що піки COVID-19 можуть відбуватися кожну зиму, поки не буде винайдена вакцина.

І карантини, багато з яких перебувають в процесі поступового скасування, можуть повернутися в будь-який момент. "Час від часу будуть спалахи, рух буде обмежено - і це може стосуватися до частин країни або навіть до цілої країні", - каже Набарро.

Чим більше часу проходить, тим більш значною стає гаряче обговорювана перспектива колективного імунітету, що досягається, коли більша частина популяції, від 70% до 90%, стає несприйнятливою до інфекційного захворювання. "Це деякою мірою обмежує поширення, хоча популяційний імунітет, викликаний природною інфекцією, не є найліпшим способом забезпечення імунітету населення. Найліпший спосіб - вакцинація", - вважає Оффіт.

Кір є "ідеальним прикладом", розповідає він, - до того, як вакцини стали широко розповсюджуватися, "щороку від 2 до 3 мільйонів людей хворіють на кір, і так само буде і тут". Іншими словами, кількість смертей і страждань від COVID-19 буде величезною, навіть якщо більша частина населення отримає імунітет.

Всі ці прогнози стримуються загальним переконанням, що в кінцевому підсумку вакцина буде розроблена. "Я дійсно думаю, що буде вакцина - є багато грошей, є багато інтересу і мета зрозуміла", - каже Оффіт.

Але якщо попередні спалахи щось довели, так це те, що винайдення вакцин є непередбачуваним. "Я не думаю, що будь-яка вакцина була розроблена швидко, - попереджає він. - Я буду дуже здивований, якщо у нас буде щось через 18 місяців".

Великі перегони: одночасно на планеті розробляють близько сотні вакцин від коронавірусу

Великі перегони: одночасно на планеті розробляють близько сотні вакцин від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація