Що означають показники пульсоксиметра і коли потрібен додатковий кисень: пояснення лікаря

Що означають показники пульсоксиметра і коли потрібен додатковий кисень: пояснення лікаря

скріншот з відео / Павло Сільковський, Facebook

Павло Сільковський розповів, що робити, коли насичення киснем крові падає.

У період епідемії коронавірусу чимало лікарів, а, зокрема, і самі пацієнти часто користуються пульсоксиметром. Цей електронний пристрій може порахувати частоту серцевих скорочень і насичення крові киснем - тобто сатурацию. Лікар Рівненської обласної лікарні Павло Сільковський пояснив, які показники свідчать, що з вашими легенями все гаразд, а які вказують на те, що ви потребуєте додаткового кисню і негайної госпіталізації.

"Якщо на своєму приладі ви бачите 95% і вище - це супер! Значить ваші легені в нормальному стані. Так, там може бути правобічна, лівобічна і навіть двобічна пневмонія. Але якщо кисень нормальний, то вона займає невелику площу і її навіть лікувати не потрібно. Організм сам полікує це краще за будь-які ліки", - розповів Павло Сільковський на своїй сторінці у Facebook.

Якщо ваш кисень в межах 90-95%, то це означає, що площа ураження легень більша і це має насторожувати, каже лікар і радить більше виходити на свіже повітря.

"Краще провітрювати свою кімнату, робити зарядку, ходити, лежати на животі і ви побачите, що кисень піднімається. Потрібно бути в контакті зі своїм лікарем і згодом побачите, що кисень повернувся до норми і спокійно видихнете", - радить медик.

Також Павло Сільковський розповів, за яких показників потрібно бити тривогу.

"Якщо сатурація знизилась до 90% і має тенденцію рухатися вниз, така людина потребує або кисневого концентратора, або кисневу підтримку в умовах лікарні. Дома вилікуватися буде значно важче, хоч і можливо. Але це сигнал бити тривогу і звертатися по висококваліфіковану допомогу", - наголошує лікар.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація