Що краще для діагностики пневмонії — УЗД чи рентген: пояснення лікарки

Що краще для діагностики пневмонії — УЗД чи рентген: пояснення лікарки

Фото: Associated Press

Інфекціоністка Ольга Голубовська не радить робити КТ легень пацієнтам із легким перебігом коронавірусу.

Відома інфекціоністка, докторка медичних наук Ольга Голубовська пояснила, чи може ультразвукова діагностика замінити рентген у виявленні пневмонії, спричиненої коронавірусом. Також лікарка наголосила, що робити комп'ютерну томографію за легкого перебігу хвороби не потрібно.

"Дослідження в цьому напрямку засвідчили, що чутливість УЗД легень перевищує 97%, рентгенографії – не досягає 70%. Та й рівень опромінення тут непорівнянний, тому УЗД для цього підходить найкраще. Бо ні рентген, ні КТ не показано робити часто. Та й не всі заклади мають обладнання для КТ. До речі, робити таке дослідження за легкого перебігу хвороби не обов’язково, адже тактика ведення цих хворих, навіть за наявності у них пневмонії, залишається незмінною", — розповіла лікарка виданню "Ваше здоров'я".

Також Ольга Голубовська зазначила, що на рентгені вогнища пневмонії від коронавірусу часто непомітні, тому за легких, а іноді й середніх стадіях захворювання, проводити таке дослідження недоцільно.

"Фахівці нашої кафедри почали проводити УЗД легень за COVID-19 ще з початку пандемії, нині вже мають значний досвід використання цього доступного, безпечного та незамінного під час усе більшого потоку пацієнтів методу. Ми готові поділитися набутим досвідом, однак не всі наші колеги на місцях мають портативні УЗ-апарати. Але головне – не просто їх придбати, а й навчитися "розуміти", — додала вона.

Читайте також:

Україна посіла 11 місце у світі за темпами поширення COVID-19

Україна посіла 11 місце у світі за темпами поширення COVID-19

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація