Родини померлих від COVID-19 медиків не можуть отримати компенсації

Родини померлих від COVID-19 медиків не можуть отримати компенсації

Фото: Associated Press

Від початку пандемії коронавірусу в Україні захворіло вже майже 38 тисяч медиків.

Через COVID-19 в Україні помер уже 331 медпрацівник. Але лише в 45 випадках спеціальна комісія визнала, що померлі інфікувалися на роботі. За законом, родинам мають виплатити від 220 тисяч до півтора мільйона гривень компенсації. Але гроші отримують не всі.

Серед них і родина лікаря-хірурга з Черкас Олега Гайди.  Комісія Держпраці  визнала, що медик інфікувався на роботі, але Фонд соціального страхування  оскаржує це рішення в суді.

Про те, чому рідні медика за п’ять місяців від дня смерті так і не отримали компенсації за свою втрату, 30 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Та сама табличка на дверях. Але вже без ініціалів. Тепер у кабінеті Олега Михайловича працює його син. Він теж хірург. Розповідає - тут усе залишив так, як було за батька. Сьогодні рівно п’ять мІсяців від дня його смерті. Але обіцяну державою виплату родина так і не отримала.

Нагадаємо, двоє братів-медиків померли від коронавірусу з різницею в дванадцять днів. Старший - 58-річний Іван - був керівником Львівського військового госпіталю. На прощання з ним на 6 років меншого Олега рідні не пустили, того дня його стан саме різко погіршився. У лікарні його одразу ж підключили до кисню, останні кілька днів він був під'єднаний до апарата ШВЛ. Про те, що батько міг заразитися десь крім свого робочого місця - Ігор і чути не хоче. Каже - це просто неможливо.

"Він нікуди не ходив. Він у магазин не ходив. Якби він ходив по барах, ресторанах, то я б так принципово не стояв на своїй позиції", - говорить він.

Держава родині померлого від COVID-19 медика виплачує компенсацію. Але, щоби її отримати, треба довести, що медик інфікувався саме на роботі. 

Це має визначити спеціальна комісія. І потім скерувати акт розслідування Фонду соціального страхування. За рішенням двох абсолютних різних комісій Олег Гайда таки інфікувався на роботі. В останній за таке рішення проголосували 6 із 8.

А Фонд соцстрахування з цим не погодився. І нині оскаржує акт розслідування в суді.

"Немає доказів контакту Гайди з хворим. Не було такого контакту. Якщо буде (доведено - Ред.) -  виплатять, але вибачте, на кону стоять великі кошти", - зазначає Тетяна Нечаєнко, керівниця юридичного відділу Фонду соціального страхування.

Загалом від початку пандемії коронавірусу в Україні захворіло вже майже 38 тисяч медиків. Із них 331  помер. Розслідування причин смерті провели менше ніж в половині випадків. І лише в 45 випадках комісія дійшла висновку про те, що інфікування сталося на робочому місці. 23 родини отримали компенсацію в розмірі півтора мільйона гривень. І ще рідним 22 померлих  працівників , які не є медиками, але  залучені у лікарнях до боротьби з COVID - 19, приміром,  водіям швидких, ліфтерам - виплачено по 219 тис. грн. На засіданні позивачі вимагають додаткових доказів і просять допитати членів комісії. Адвокат родини каже - у цьому випадку встановити джерело інфікування неможливо.

Чому не всі родини померлих від COVID-19 медиків отримують виплату від держави  

Чому не всі родини померлих від COVID-19 медиків отримують виплату від держави  

"Їм потрібно, щоб був грубо нульовий пацієнт. Але в даній справі такого не існує. Тут декілька десятків таких можливих пацієнтів", - говорить адвокат дружини померлого Людмили Гайди Валерій Макєєв.

За  увесь час пандемії  призначали шість повторних розслідувань, лише в одному випадку  інфікування  таки пов‘язали з професійною діяльністю. А от вирішення питання в судовій площині відбувається вперше. Наступне засідання в цій справі призначили на 14 січня. І цей судовИй процес може тягнутися й до року.

Тим часом, хлопчика, у якого померли від коронавірусу батьки-лікарі, виписали з лікарні. Нині 13-річний Антон перебуває під опікою родичів. 

Авторка: Інна Лебеденко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація