ВООЗ порадила відмовитися від лікування коронавірусу "Ремдесивіром", на який Кабмін витратив 46 млн гривень

ВООЗ порадила відмовитися від лікування коронавірусу "Ремдесивіром", на який Кабмін витратив 46 млн гривень

Фото: Associated Press

Цього місяця Україна почала розподіляти "Ремдесивір" у регіональні лікарні. 

Завезений до України препарат "Ремдесивір" не повинен використовуватися для лікування госпіталізованих із COVID-19 пацієнтів, незалежно від тяжкості захворювання.

Відповідну рекомендацію у п'ятницю, 20 листопада, опублікувала Всесвітня організація охорони здоров'я.

У ВООЗ пояснили, що наразі немає доказів того, що препарат "покращує виживання та інші результати у пацієнтів".

"Докази не свідчать про суттєвий вплив на смертність, необхідність штучної вентиляції легенів, час до клінічного поліпшення та інші важливі для пацієнта результати", — зазначили фахівці.

Рекомендація з 15 жовтня готувалася міжнародною групою з розробки керівних настанов, до складу якої увійшли, зокрема, 28 експертів з клінічної допомоги, 4 пацієнти-партнери та спеціаліст з етики. Вони проаналізували чотири різні дослідження щодо дії "Ремдесивіру", які загалом охопили дані понад 7 тисяч пацієнтів. 

Водночас розробники визнали необхідність додаткових досліджень для "забезпечення більшої достовірності доказів для конкретних груп пацієнтів". Вони продовжать роботу над оцінкою ефективності препарату.

Нагадаємо, 13 жовтня Кабінет міністрів виділив 46,8 млн гривень на закупівлю лікарського засобу "Ремдесивір". Голова МОЗ стверджував, що ці імуноглобуліни необхідні пацієнтам з тяжким перебігом коронавірусу.

10 листопада в Україні розпочався розподіл "Ремдесивіру" до регіональних лікарень. 

Минулого місяця Всесвітня організація охорони здоров'я визнала "Ремдесивір" неефективним у лікуванні коронавірусу.

Водночас у липні після схвалення Європейською комісією "Ремдесивір" став першим дозволеним у ЄС препаратом від COVID-19.

Тоді компанія Gilead Sciences заявила, що її експериментальний препарат, схоже, зменшує ризик смерті у пацієнтів з важким перебігом коронавірусної інфекції. 

Раніше США придбали понад 90% світового запасу "Ремдесивіру", оскільки під час досліджень він нібито допоміг некритичним пацієнтам швидше одужати від коронавірусу. 

Чи врятує від вірусу ремдесивір – Секретарі матеріали

Чи врятує від вірусу ремдесивір – Секретарі матеріали

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація