Путін доручив почати масове щеплення населення проти коронавірусу російською вакциною

Путін доручив почати масове щеплення населення проти коронавірусу російською вакциною

Фото: Associated Press

Наразі виготовлено два мільйони доз препарату.

Російський президент Володимир Путін оголосив про початок масової вакцинації від коронавірусу вітчизняною вакциною Sputnik V.

Про це очільник Кремля повідомив під час відеоконференції, яка була присвячена відкриттю медичних центрів Міноборони РФ, пише РБК.Росія. 

За його словами, масштабна вакцинація стала можлива завдяки тому, що країна виготовила близько двох мільйонів доз вакцини. Щеплення можуть почати робити вже наприкінці наступного тижня, 13 грудня 

Першими вакцинують лікарів та вчителів, які входять до групи ризику зараження коронавірусом. "Я розумію, що ви говорите дуже обережно, ми повинні дотримуватися цих обережностей — все правильно. Але я знаю, що загалом і промисловість, і мережа до цього готові. Давайте зробимо цей перший крок", — заявив Путін.

Своєю чергою віцепрем'єрка Тетяна Голікова наголосила, що наразі проведена оцінка можливостей і "зараз завершується підбиття підсумків".

"Зараз ми оцінюємо перші пріоритетні групи населення. Дві з них — це лікарі та педагогічні працівники. Але ми навіть зараз розглядаємо більш широкий склад для того, щоб мати можливість залучати їх до цієї вакцинації. Хочу наголосити, що це буде здійснюватися на добровільній основі. Для людей вакцинація буде безкоштовною", — заявила вона. 

Як повідомлялося, вакцина Sputnik V, створена Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології імені М.Ф.Гамалії МОЗ РФ, зареєстрована в Росії 11 серпня. Вона стала першою у світі, хоча її клінічні випробування тривають і досі.

Кілька країн зголосилися взяти російську вакицину для власних тестувань. Приміром, Угорщина стала першою в Європі, яка отримала зразки цього препарату. Натомість Євросоюз не збирається купувати її. 

Крім того, в Росії зафіксовано щонайменше декілька випадків зараження COVID-19 після вакцинації. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація