Посилення карантину чи повний локдаун: які сценарії можливі в Україні через ситуацію з коронавірусом

Посилення карантину чи повний локдаун: які сценарії можливі в Україні через ситуацію з коронавірусом

Фото: Associated Press

Від початку епідемії захворіло вже 479 197 українців.

Україна опинилася на 13 місці у світі та на 9 у Європі за швидкістю поширення коронавірусу. Кількість нових випадків 10 листопада перевалила за 10 тисяч, зростає і кількість смертей. Через складну ситуацію в країні з COVID-19 від 9 листопада заборонено проводити всі планові операції, госпіталізації в лікарнях. Медзаклади приймають лише ургентних хворих та інфікованих коронавірусом. Очільник МОЗ Максим Степанов анонсував введення карантину вихідного дня, про запровадження більш жорсткіших обмеження заявив і головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

ТСН.ua зібрав усі потенційно можливі сценарії щодо посилення карантину в Україні та ймовірності введення повного локдауна.

Сценарій №1 - карантин вихідного дня

Найбільш ймовірним і доречним в умовах стрімкого поширення вірусу та складної економічної ситуації у МОЗ вважають карантин вихідного дня, який планують запровадити вже у найближчі вихідні, 14-15 листопада. Він буде діяти від 00:00 суботи до 00:00 понеділка. Якщо його введуть, розважальні заклади, ресторани, кафе, спортзали й непродуктові магазини доведеться зачиняти на суботу і неділю.

Під час карантину вихідного дня в Україні працюватимуть лише:

  • продуктові магазини;
  • аптеки, зокрема і ветеринарні;
  • транспорт та АЗС.

Натомість заклади громадського харчування будуть працювати тільки на винесення. ТРЦ МОЗ рекомендуватиме закривати, а також не проводити масові та культурні заходи. 

Президент Володимир Зеленський під час селекторної наради 9 листопада сказав, що карантин вихідного дня в Україні запровадять на кілька тижнів. Він допоможе уникнути великого збільшення хворих на новий коронавірус COVID-19 і підготувати необхідну кількість ліжок. 

Сценарій №2 - посилення постійного карантину

Уряд також планує посилити і постійний карантин. Таким чином, під заборону можуть потрапити:

  • масові культурні заходи; 
  • дитячі кімнати та розважальні зони у ТЦ;
  • спортзали та басейни.

Для людей старших 60 років можуть ввести окремі години для відвідування магазинів і та інших закладів із сфери послуг – від 10:00 до 12:00.

Більше того Віктор Ляшко заявив, що в Україні найближчим часом уряд запровадить жорсткіші карантинні обмеження, а також, що існує ризик, що держава із другого етапу реагування на коронавірус перейде на третій, коли почнуть розгортати тимчасові госпіталі у пристосованих приміщеннях. 

"Третій етап – це розгортання тимчасових шпиталів у пристосованих приміщеннях. Закликаю вас усіх дотримуватись протиепідемічних норм: носити маски, дотримуватися фізичної дистанції, щоб Україні не знадобився третій етап. Щоб ми не розгортали шпиталі в пристосованих приміщеннях. Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб медична система не зазнала колапсу", — сказав Ляшко. 

COVID-19 лютує: як перевірити стан здоров’я вдома

COVID-19 лютує: як перевірити стан здоров’я вдома

Сценарій №3 - локдаун

Уряд поки що не збирається посилювати карантин, незважаючи на катастрофічну статистику щодо COVID-19 і другу хвилю "локдаунів" у всій Європі. Але якщо ситуація з коронавірусом погіршиться, уряд посилить карантин, заявив минулої середи прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми зараз не збираємося йти цим шляхом та запроваджувати локдаун країни. Але, якщо ми побачимо подальше погіршення ситуації, то це фактично змусить уряд вдатись до більш жорстких обмежень", - сказав прем'єр. 

Очільник МОЗ припустив, що на українців чекає суворий карантин, якщо за добу будуть фіксувати понад 20 тисяч нових випадків коронавірусу.  Саме за такого показника в країні будуть заповнені всі ліжко-місця для пацієнтів з "ковідом", уточнив Степанов. 

Жорсткий локдаун буде досить складно пережити з економічної точки зору, говорить головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Тим більше, що захист здоров'я неможливий без економічного складника, додав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 28 жовтня продовжив режим надзвичайної ситуації внаслідок пандемії коронавірусу в Україні до 31 грудня 2020 року. Режим був встановлений у березні 2020 року. 13 жовтня уряд продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 грудня. 6 листопада Верховна Рада ухвалила новий окремий штраф за неносіння маски у громадських приміщеннях та громадському транспорті. Він становитиме від 170 до 255 гривень. 

COVID довічно? Вчені не виключають: коронавірус може назавжди залишитися в організмі людини

COVID довічно? Вчені не виключають: коронавірус може назавжди залишитися в організмі людини

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація