Прорив науки чи мрії можновладців: що думають експерти про українську вакцину від коронавірусу

Прорив науки чи мрії можновладців: що думають експерти про українську вакцину від коронавірусу

Фото: Associated Press

Заявлена сума на розробку викликала найбільше критики.

Заява про розробку української вакцини від коронавірусу, яка нещодавно пролунала від президента Зеленського і від МОЗ, одразу викликала жорстку критику. Зокрема, лікарів. Розробники тим часом переконують, що їхній підхід унікальний, завдяки якому і створять вакцину.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У МОЗі вже порахували, що на розробку і виготовлення рятівного препарату піде щонайменше 100 мільйонів гривень. Заявлена сума викликала найбільше критики. Імунолог Федір Лапій бере участь в науково-технічній групі, яка займається перемовинами щодо першочергового постачання до України 8 мільйонів доз європейської вакцини лишень її випустять у продаж.

"150 мільйонів, це вибачте, це трошки смішно. Це дуже смішно, гривень. Європейські країни об'єднували свої зусилля для розробки вакцини проти COVID-19. Мова йшла про мільярди", - каже голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Лапій.

За його словами, після доклінічного дослідження, йдуть три фази випробування на людях, лабораторний контроль на кожному етапі, запуск у виробництво. А відповідних лабораторій чи заводів, де це можна зробити в Україні, немає.

Розробники - а це дві приватні компанії, які об'єдналися - американська і українська, заявляють, що завершать щонайменше за рік.

"Вважають, що гостра фаза COVID-19 вона ще буде протягом 2021 року. А потім піде на спад в кінці 2021 року. Тому ок, ми інвестували гроші. Ок, ми профінансували приватну компанію. Можливо буде вакцина в 2022 році. Наскільки вони будуть потрібні? Чи це буде не запізно?", - каже Федір Лапій.

Зараз у світі понад 200 кандидатів вакцин. Лише десять із них - на першій чи другій фазі досліджень. Одна - вже на третій,завершальній. Українські розробники свою формулу називають унікальною.

Заява президента та МОЗ про розробку української вакцини викликала жорстку критику

Заява президента та МОЗ про розробку української вакцини викликала жорстку критику

"Нам вдалося показати, що на антитіла мишей, яких ми іммуніровалі нашим білком, не давали вірусу руйнувати культуру клітин. Тобто, вони захищають, доведено науково, клітини людини від дії вірусу", - пояснив президент компанії розробника Михайло Фаворов.

В ефірі програми "Право на владу" запрошені експерти піддали сумніву таку заяву. Більшість фахівців все ж визнають винахід колег. І застерігають, що надто рано робити висновки.

"Я думаю, що поки немає підстав ані дуже позитивно її оцінювати, ані дуже критично", - каже директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна НАН України, академік Сергій Комісаренко.

Він на вечір поїхав до МОЗ, де міністр збирав фахівців. Він уже встиг ознайомитися з розробкою. Каже, що в цьому є наукова суть. Бути впевненими, що вакцина дійсно вийде без клінічних випробувань, неможливо.

"Чи варто це організовувати, чи ні для цієї вакцини. Я вважаю, що варто, навіть якщо ця вакцина не вийде. Хотілось би, щоб вона вийшла, щоб вона була ефективною. Ми в Національній академії наук, де я працюю, ще два інститути працюють над створенням вакцини. Але ми не так далеко просунулися, як та, про яку зараз говорять", - пояснює академік.

Якщо вакцину запустить інший виробник, то є домовленість про 8 мільйонів доз, які в Україну поставлять першою чергою. І учасники комісії, яка веде переговори, впевнені, що заява про намір виробляти власну вакцину на цю домовленість не вплине.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація