Більшість спалахів відбувається саме всередині організованих колективів, кажуть експерти.
Шляхи зараження COVID-19. Один хворий на коронавірус у середньому може інфікувати 2-3 людини. Найбільше вірус поширюється в закритому приміщенні, тож там його підхопити найлегше. Хімік з університету Колорадо розробив інструмент, який може розрахувати такий ризик зараження. На його основі вже дослідили вірогідність інфікування в приватному будинку, у барі чи ресторані, а також у класі.
Про це йдеться 12 листопада у сюжеті ТСН.19:30.
Регулярне провітрювання, маски, які можеш зняти лише, коли виходиш на вулицю, і антисептики, які на кожному кроці, - за увесь час пандемії ще не придумали кращих засобів для профілактики. Інакше будь-яке закрите приміщення може перетворитися на потенційний осередок хвороби.
Більшість спалахів відбувається саме всередині організованих колективів. Одне з британських видань на основі інструменту, який розробив хімік з університету Колорадо, змоделювало вірогідність зараження в трьох різних місцях.
Приватний будинок
В одній кімнаті зібралося шестеро людей. Одна з них — інфікована. Приміщення без вентиляції, а всі присутні без масок. Чотири години за розмовами — і п'ятеро людей уже хворі. Якби сиділи в масках, то інфікувалися б четверо. Але якщо на додаток вдвічі зменшити час зустрічі й провітрити кімнату, то ризик зараження — нижчий за одиницю.
Чому провітрювати кімнату так важливо? Тому що один зі шляхів передачі вірусу — через аерозолі. Без вентиляції вони залишаються в повітрі, і що довше, то їх стає більше. Аби вірус не затримувався надовго, температура повітря має бути від 18 градусів до 21 тепла, а показник вологості — від 40% до 60%.
"Якщо у вас повітря в приміщенні сухе, вірус розповсюджується швидше. Ваші слизові оболонки висихають швидше, ви втрачаєте захист від вірусу. Якщо слизові оболонки сухі, вірус легше причепиться, тому що слиз відіграє роль бар'єру. Якщо його немає, вірус одразу проникає на слизову оболонку, чіпляється і проникає в організм", -— говорить Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ МОЗ.
Бари, клуби та ресторани
Пані Оксана розповідає, як вони в ресторані захищаються від коронавірусу: регулярно кварцують лампою, протирають підлогу, дезінфікують усі поверхні, а от вікна не відчиняють, бо мають механічну вентиляцію.
Коли такої вентиляції немає, а вікна зачинені — ризик інфікування зростає в рази. Наприклад, у ресторані 15 гостей, один із яких інфікований, та троє співробітників. У найгіршому випадку через чотири години захворіють 14 людей. Якщо ж сидітимуть у масках — кількість зменшиться до восьми. Але якщо провітрити приміщення і скоротити час удвічі — заразиться лише одна людина.
Класи у школах
"Під час виступу я знімала маску, але дотримувалася дистанції. А потім я одягла маску і доволі багато спілкувалася приватно в той вечір. На самому заході було людей 20-25", — говорить пані Світлана.
За два дні після того вона отримала позитивний результат тесту. Жоден із присутніх на заході, каже, не занедужав. Світлана переконана: їх урятували маски та дистанція. Коли цього немає, хворий лектор або вчитель — потенційна загроза для всіх присутніх.
Дві години без профілактичних заходів у класі з інфікованим учителем — і заразитися може половина з 24 учнів. Якби всі сиділи на уроці в масках, то інфікувалося би п'ятеро. Але якщо зменшити тривалість заняття вдвічі, а кімнату провітрити — у зоні ризику тільки одна людина.
Носити маски, провітрювати кімнати й не засиджуватися разом надовго — висновок, який об'єднує всі три змодельовані ситуації. Якщо дотримуватися таких правил, ризик інфікування зводиться до мінімуму. Але ще краще: не пустити вірус у приміщення. Медики тут одностайні: якщо вам зле, залишайтесь удома. Це найдієвіший спосіб, щоб уберегти тих, хто вас оточує.