"Принцип Парето та COVID-19": лікар розповів про статистику хворих на коронавірус в Україні

"Принцип Парето та COVID-19": лікар розповів про статистику хворих на коронавірус в Україні

ілюстрація / korysno.pro

Також медик порівняв кількість хворих із пневмоніями за минулий і теперішній рік.

Лікар-пульмонолог, завідувач одного з інфекційних відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко розповів, скільки відсотків людей, які інфікувались коронавірусом, хворіють легко, а скільки пацієнтів, навпаки, важко. Медик зробив підрахунки з власного досвіду роботи у лікарні.

"COVID-19 та принцип Парето. За власним спостереженням коронавірусна інфекція у 80% має легкий перебіг, у 20% це важкий перебіг у тих, кому повезло найменше!", — написав на своїй сторінці у Facebook лікар-пульмонолог.

Олег Яковенко також провів порівняльний аналіз роботи його відділення у 2019-му та 2020 роках.

"Аналіз власної роботи за останній рік для тих, хто ще має сумніви. 2019 рік. У Волинську обласну клінічну лікарню за весь рік надійшли 215 хворих з пневмоніями, зокрема, померло 2 хворих. Лише у моєму відділенні пульмонології (25 ліжок) за минулий рік було проліковано 992 хворих з респіраторною патологією, 195 хворих із пневмоніями різної складності, при тому, що не було такої великої кількості кисневозалежних хворих. Летальність у відділенні пульмонології від респіраторної патології становила лише 8 осіб (показник 0,81)", — розповів лікар-пульмонолог.

Для порівняння з минулим роком Олег Яковенко зазначає, що цьогоріч лише з квітня по 31 серпня у Волинську обласну клінічну лікарню надійшли 470 хворих з COVID-19. 52 хворих померли.

"Летальність становила 11% від всіх госпіталізованих! Лише до мого відділення (40 ліжок) за даний звітній період надійшло 288 хворих з пневмонією COVID-19 (61% від усіх), де переважна більшість це важкі та кисневозалежні хворі", — повідомив медик.

За його словами, показник приросту пневмоній від COVID-19 у відділені його лікарні в літній період тільки збільшився.

"Червень + 69, липень + 77, серпень + 110, стає сумно, коли починаєш думати, що буде восени...!", — зазначив лікар-пульмонолог.

Нагадаємо, станом на ранок 7 вересня в Україні кількість інфікованих коронавірусом збільшилась до 138 068 осіб. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла на понад 2174. Від початку пандемії померли 2864 людини. Кількість одужалих сягнула вже 62 227.

Повʼязані теми:

Наступна публікація