Прихована пандемія: світ намагається з’ясувати, чи міг Китай знати про глобальну загрозу раніше

Прихована пандемія: світ намагається з’ясувати, чи міг Китай знати про глобальну загрозу раніше

Фото: Associated Press

Поки тільки США публічно звинувачують Китай у приховуванні інформації, і це загрожує війною двох надпотужних економік світу.

У світі розгортається велетенський скандал, бо є підозра, що коронавірус потрапив у Європу ще в листопаді. І Китай про небезпеку знав. Сполучені Штати тепер звинувачують ВООЗ у надмірній прихильності до Пекіна. Але бізнесова війна, яку здатні породити дві головні економіки світу, може виявитись страшнішою за нинішню пандемію, йдеться у ТСН.Тиждень.

Голодні бунти, мільярди доларів на боротьбу і холодна війна двох світових економік. Чилі, Аргентина, Ліван - тисячі людей виходять на протести, бо без роботи на карантині їсти нічого. Забракло грошей навіть благодійним організаціям, аби нагодувати нужденних. У Бейруті протестувальникам настільки увірвався терпець, що вони спробували штурмом узяти міністерство економіки.

Тим часом на світовій арені розгортається справжня політична війна. Сполучені Штати обвинувачують Китай у тому, що нині переживає увесь світ. Вашингтон певен, Пекін приховував інформацію про коронавірус, переслідуючи власну вигоду – мовчки збільшував імпорт та обмежував експорт медичних товарів, техніки та засобів захисту, таких необхідних нині кожній лікарні. Це начебто підтверджує альянс "П’ять очей", до якого входять розвідки США, Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії. Журналісти австралійського видання Sunday Telegraph стверджують, бачили цю доповідь.

 "Розвіддані показують, що Китай мав докази зараження людини від людини ще на початку грудня, утім продовжував заперечувати цей факт розповсюдження до 20 січня. У документі зазначається, що Китай забороняв внутрішні рейси, але решті світу розповідав, що такий крок необов’язковий", - йдеться у матеріалі видання.

Та приховувати інформацію про вірус Китай міг ще від осені. Французькі вчені перевірили аналізи одного із колишніх пацієнтів й виявили, на коронавірус він перехворів ще у листопаді. Тож тепер ВООЗ закликає усі країн вивчити випадки нетипової осінньої пневмонії. Саме ця спецустанова ООН опікується здоров’ям людей у світовому масштабі. І зазнає зараз нищівної критики від Білого дому, зокрема за надмірну толерантність до Пекіна. Цього тижня на онлайн Асамблеї ВООЗ хотіли змусити розібратись, хто винний у пандемії і звідки взявся вірус. Утім резолюції, яка могла стати світовим скандалом, не вийшло. З неї викинули усі заклики про розслідування і згадки про Китай та Ухань. ВООЗ лиш вивчить реакцію на появу пандемії. Чи все було зроблено як належить.

ВООЗ каже, за оновленим планом боротьби з COVID-19, їй бракує 900 мільйонів доларів. І саме цих мільйонів не дає  Дональд Трамп. Він висунув ультиматум – або ВООЗ доведе свою незалежність від Китаю, або США припинять фінансування назавжди. Поки що пауза у виплатах тимчасова. За останні два роки США на рахунки ВООЗ перерахували 900 мільйонів доларів – а це ледь не 15% усього бюджету організації.

Битва двох головних економік світу: як США та Китай використовують пандемію у власних інтересах 

Битва двох головних економік світу: як США та Китай використовують пандемію у власних інтересах 

Китай досі не допускає до себе незалежних експертів, й навіть спеціалістів ВООЗ, аби підтвердити чи спростувати теорію про походження коронавірусу зі стін уханської лабораторії. Хоча  більшість учених переконана в його природній появі.

На жаль, пандемія лише фон для геополітичного протистояння США та Китаю. І, схоже, воно тільки посилюватиметься. Сполучені Штати готуються до президентських виборів. New York Times на першій шпальті написало імена тисячі померлих від коронавірусу й щемливі фрази, чим жили ці люди й про що мріяли. І це лише один відсоток від загальної кількості жертв недуги у США. Виборці дуже хочуть знати, хто винен у смертях майже ста тисяч американців. А тому експерти переконані, Дональд Трамп китайську карту точно розіграє. Та всі добре розуміють: битва двох головних економік світу може перетворити нинішні голодні бунти  на дитячу іграшку у порівнянні з економічною пандемією, яку  Вашингтон і Пекін здатні породити.   

Повʼязані теми:

Наступна публікація