Президент підписав закон про роздавання ФОПам по 8000 гривень та підтримку бізнесу під час карантину

Президент підписав закон про роздавання ФОПам по 8000 гривень та підтримку бізнесу під час карантину

Фото: УНІАН

Частині бізнесу спишуть борги зі сплати податків, а також компенсують ЄСВ.

Українським фізичним особам-підприємцям, які постраждали через карантинні обмеження, держава виплатить по 8 тис. грн. А також спише окремі борги зі сплати податків, компенсує витрати зі сплати ЄСВ.

Це передбачають ухвалені 4 грудня Верховною Радою закони, які президент України Володимир Зеленський підписав 7 грудня.

Виплати ФОПам по 8000 гривень

По 8 тис. грн одноразової державної допомоги отримають ті ФОПи, які справно платили податки, ЄСВ, а основний вид діяльності (КВЕД) підпадає під список заборон і обмежень в період карантину, через що вони й втратили повністю чи частково прибуток. Також виплати передбачені найнятим працівникам, які втратили частину зарплати внаслідок запровадження карантинних обмежень. Це передбачено законом "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" № 1071-ІХ.

Зокрема, ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо:

  • вони зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом;
  • у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;
  • їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Компенсації найнятим працівникам

Також компанії різних форм власності зможуть отримати компенсації зарплат працівників, якщо ті втратили доходи через карантин – через вимушене скорочення або можливе скорочення тривалості робочого часу працівників через простій у зв'язку з впровадженням карантину. Розмір допомоги вираховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8 тис. грн.

Компенсації ЄСВ

Компанії, що потрапили під дію карантинних обмежень, можуть також отримати від держави відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Розмір такої одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму ЄСВ з розрахунків останніх 10 місяців. Якщо в компанії є борги зі сплати ЄСВ, то компенсацію не нададуть.

Подовження дії ліцензій та скасування орендної плати

Закон передбачає подовження дії ліцензій компаніям на продаж алкоголю на період карантину, а також протягом трьох місяців після його закінчення.

Документи дозвільного характеру продовжують дію на період карантину та протягом трьох місяців після його закінчення.

Продовжується й строк дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у період карантину, та протягом одного місяця від дня його закінчення. Не нараховується та не сплачується плата за оренду державного або комунального майна.

Списання податкового боргу

Президент також підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" № 1072-ІХ. Цей документ, зокрема, передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого й середнього бізнесу на період можливого оголошення карантину.

Податкові послаблення та компенсації на період дії карантину:

  • якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3060 грн, то йому списується податковий борг;
  • платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року;
  • до 29 грудня 2021 року відстрочено погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, що в загальній сумі не перевищує 6800 грн.

Зміни до держбюджету

Також президент підписав закон "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" № 1073-ІХ. Зміни розширюють перелік напрямків, за якими можуть використовуватися кошти Фонду з боротьби з наслідками епідемії коронавірусу.

Зокрема, цими коштами може фінансуватися:

  • одноразова матеріальна допомога громадянам у разі посилення карантину;
  • матеріальна допомога бізнесу для збереження робочих місць;
  • одноразова компенсація бізнесу для сплати ЄСВ за найманих працівників.

Як бізнесмени приваблюють клієнтів після пом'якшення карантину

Як бізнесмени приваблюють клієнтів після пом'якшення карантину

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація