"Постковідний синдром": які наслідки коронавірусу можуть проявитися після повного одужання

"Постковідний синдром": які наслідки коронавірусу можуть проявитися після повного одужання

Фото: Associated Press

Люди скаржаться на втрату пам'яті та навичок.

Втрата пам'яті, проблеми з координацією, навичками й інтелектом. Такі наслідки коронавірусу можуть проявитися навіть після повного одужання і нетяжкого перебігу хвороби. Адже вражає вона не лише легені, серце та нирки, а й мозок та нервову систему.

Чи надовго це і чи всі пацієнти врешті можуть повернутися до звичного життя — в сюжеті ТСН.19:30

Гітарні акорди музикант Євген пам'ятає з дитинства. Хлопець професійно грає вже тривалий час, проте усе змінилося, щойно захворів на COVID-19.

"Мені, як новачкові, довелося згадувати, де там на грифі той палець ставити. От знаєте, як людина, яка тільки вчиться грати на гітарі: їй беруть руку і цей палець сюди, цей палець сюди, цей відпустив, рукою отак", — ділиться блогер Євген Лір. 

Хлопець каже – хвороба минула легко, але після одужання в нього наче стерли пам'ять. Окрім музики, Євген займається професійним перекладом у видавництві та має власний блог. Після хвороби почав забувати слова й елементарні навички роботи на комп'ютері:

"Тобто я сиджу і розумію, що у мене відбило базові функції. І розумію, що тепер я не відповідаю за якість свого тексту. А якщо я зараз на моменті редагування не туди щось вставлю і потім віддам, а редактор мені довіряє — і потім це видадуть у книзі? Воно дуже сильно б'є на параною і от лише зараз це відпускає".

Він боявся, що це назавжди, але нині професійні навички поступово відновлюються.

За кордоном для пацієнтів, які мають проблеми вже після одужання від коронавірусу, створюють спеціальні клініки. Лише у Великій Британії планують відкрити чотири десятки таких медичних центрів. В Україні про це навіть не говорять, тут аби впоратися з епідемією. У Європі пацієнтів, яких наздоганяють саме такі наслідки COVID, звуть "далекобійниками". Прояви нервових розладів інколи можуть тривати кілька місяців.

"У нас в мозку є тропні рецептори, які саме сприймають цей вірус. Хороша новина в тому, що немає прямої дії цього вірусу на клітини головного мозку і немає прямих наслідків ураження головного мозку саме внаслідок вірусу. Але опосередковано все-таки є наслідки. У першу чергу це тривожні реакції, депресія, деменція, порушення сну",— каже директорка Інституту психіатрії КНУ ім. Шевченка Ірина Пінчук.

Цей період не менш складний, ніж сама хвороба.

"Це все так звані функціональні стани, які не мають під собою органічних ушкоджень нервової системи. Але вони суттєво погіршують якість життя", — акцентує докторка медичних наук Катерина Амосова. 

У більшості людей пам'ять і навички повністю відновлюються протягом трьох місяців. Якщо цього не станеться — це  вже "постковідний синдром". Протоколів його лікування в Україні поки що нема. 

Які наслідки коронавірусу можуть проявитися після повного одужання

Які наслідки коронавірусу можуть проявитися після повного одужання

Нагадаємо, що 16-річний хлопець з Дніпра розповів про лікування COVID-19. Підліток потрапив до лікарні з двобічним запаленням легенів, а пізніше у нього виявили коронавірус. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація