Постковідний синдром: чому він з'являється та як відновлюватися після перенесеної хвороби

Постковідний синдром: чому він з'являється та як відновлюватися після перенесеної хвороби

Фото: Associated Press

Люди, яким вдалося побороти коронавірус, іноді мають проблеми з серцем, фібрози легень, тромбози, ураження нервової системи і депресії.

У медицині вже офіційно дали назву ускладненням після коронавірусу - це постковідний синдром. Люди, яким вдалося побороти хворобу, іноді мають проблеми з серцем, фібрози легень, тромбози, ураження нервової системи і депресії. Крім того, два відсотки пацієнтів через постковід потрапляють до лікарні вдруге. Якщо ж стан задовільний, то реабілітація залишається власною проблемою хворого.

Про поради фахівців, які вже розробили схеми відновлення після нової недуги, розповіли 3 січня у ТСН.19:30.

Пес Бакс нарешті на повноцінній прогулянці зі своєю господинею Вікторією. Місяць тому вона перенесла коронавірус. Негативний результат ПЛР-тесту отримала, алее сильна втомлюваність лишилася надовго. "Дуже важко було пересуватися квартирою. Хотілось відпочити. Ми почали поступово з собакою виходити на вулицю гуляти. Враження, наче пробігла десять кілометрів", - каже жінка.

Вікторія зняла для ТСН, які виконує вправи, аби швидше повернутися до звичної форми. До хвороби дівчина інтенсивно займалася спортом, але нині мусить зважати на серце, бо після хвороби з'явилися проблеми з тиском.

Такі заняття в Інтернеті доступні безкоштовно. Розробили їх професійні тренери і реабілітологи спеціально для тих, хто переніс коронавірус. "Перші тести ПЦР, які показують, що людина видужала, означають, що вона може починати займатися разом з нами. Тому що це не тренування - це таке включення організму", - розповів ініціатор створення програми реабілітації Андрій Хомицький. 

Прості рухи, погладжування, самомасаж - такі вправи - це найкращий спосіб подолати післяковідну втомлюваність, каже тренер. Інших ліків від цього нема. Головне - починати поступово і зупинятися, коли щось заболить. Частина вправ - для відновлення роботи легенів. Лікарі їх приписують як обов'язкові після пневмонії. "Елементарні - це підняття рук з повільним вдихом, і повільне опускання рук з видохом.Так робити декілька разів", - каже пульмонологиня Лідія Тараленко. 

Якщо хвороба була важкою і лишається ядуха, то пацієнта направляють до лікаря ЛФК чи реабілітолога. Пан Павло Раку прийшов на таке заняття. Він коронавірус підхопив ще у вересні. З пневмонією лежав у реанімації. Ковідом заразився ще у вересні. Коли виписали з лікарні, то в легенях ще були запалення. За його словами, вдома дихальною гімнастикою нехтував, але зараз усім її дуже радить.

Утім, без нагляду такі вправи робити не можна. Реабілітолог Оксана стежить, аби пацієнт не перенапружувався. Із народних методів ніби як профілактики фахівці просять не ходити з ураженими легенями до лазні і бути обережними із надуванням повітряних кульок, бо вони мають бути дуже м'якими. Виконуючи вправи, треба стежити за самопочуттям і показниками тіла. "Виміряти тиск, пульс, порахувати частоту дихальних рухів, якщо є пристрій, то визначити сатурацію. Якщо є якісь збої, то потрібна консультація лікаря", - наголосив інфекціоніст Олександр Дуда. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація