Популярні ліки від печії підвищують ризик інфікування новим коронавірусом - дослідження

Популярні ліки від печії підвищують ризик інфікування новим коронавірусом - дослідження

Фото: Flickr / National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Відмовлятися від препарату через острах нової недуги не варто.

У новому дослідженні стверджується, що популярна група ліків від печії може збільшити ризик розвитку коронавірусної інфекції COVID-19.

Про дослідження, опубліковане в American Journal of Gastroenterology, пише Time.

Учені під керівництвом доктора Бреннана Шпігеля з Медичного центру Кедр-Сінай провели онлайн-опитування, в якому взяли участь понад 86 тисяч людей. Серед них понад 53 тисячі повідомили про біль або дискомфорт у животі, кислий рефлюкс, печію або регургітацію. Також вони відповіли на запитання про ліки, які вони приймають для полегшення симптомів. З цих людей понад 3,3 тисячі також перехворіли на COVID-19.

Коли дослідники проаналізували дані, вони виявили: респонденти, які повідомили про використання інгібіторів протонного насосу (ІПН) для лікування печії, мали десь двох до майже чотирьох разів більший ризик отримати позитивний результат на COVID-19, порівняно з тими, хто не використовував препарат.

ІПН, які випускаються як за рецептом, так і без нього, працюють, вимикаючи "насоси" в клітинах, які виділяють шлункову кислоту. Їх можна приймати один-два рази на день. Люди, які приймали препарати ІПН двічі на день, мали більший ризик зараження порівняно з тими, хто приймав їх одного разу.

Шпігель каже, що результати не дивовижні, адже у попередніх дослідженнях був виявлений зв'язок між вживанням ІПН та високого ризику виникнення певних інфекцій, включно з Clostridium difficile. Справа у тому, що ліки зменшують кількість шлункової кислоти, яка є одним із способів знищення потенційно шкідливих бактерій та вірусів в органзімі. Однак Шпігеля здивувало, "наскільки сильним був ефект". 

Зазначається, що хоч вживання ліків і підвищує відносний ризик, загалом він все ще невеликий. Тож відмовлятися від препаратів через страх коронавірусу не варто, попередньо не проконсультувавшись із лікарем. Втім учені зазначають, що дозу зменшити можна - дослідження показали, що приймання препаратів один раз на день настільки ж ефективний, як і двічі на день. Тож можна обговорити зі своїми лікарями можливість зниження добової дози.

"Якщо ви боїтеся заразитися COVID-19, найкраще, що ви можете зробити це - вимити руки, надіти маску, триматися на відстані та виконати всі основні заходи, які радять органи охорони здоров'я", - наголосив Шпігель. 

Сотні науковців з усього світу закликали ВОЗ визнати, що коронавірус довго залишається у повітрі

Сотні науковців з усього світу закликали ВОЗ визнати, що коронавірус довго залишається у повітрі

Повʼязані теми:

Наступна публікація