Понад тисячу українців евакуйовують із Росії та США через поширення коронавірусу

У світі понад 660 тисяч людей інфікувалися COVID-19.

Увечері суботи, 28 березня, за київським часом із Нью-Йорка вилетів літак, а з Москви вирушив поїзд. Обидва транспортні засоби доправляють додому загалом 1075 українців. Усі вони вирішили повернутися через стрімке поширення в світі нового коронавірусу COVID-19.

"28 березня вдалося відправити ще один комерційний спецлітак МАУ з Нью-Йорка до Києва. Це другий із запланованих спецрейсів, якими можна було потрапити до України перед повним закриттям пасажирських перевезень через державний кордон України. Раді, що українці, які заздалегідь придбали на цей рейс квитки, все таки зможуть дістатись Батьківщини. Дякуємо усім, хто цьому посприяв", - зазначили в Посольстві України в США.

У дипустанові додали, що "захисними масками усі пасажири забезпечені, як під час польоту, так і на виході в аеропорт "Бориспіль".

Посол України в США Володимир Єльченко уточнив, що на борту перебувають 359 пасажирів.

"Дякуємо всім, хто долучився до організації перельоту! Бережіть себе!", - написав посол у Twitter.

Тим часом із Москви вирушив поїзд із 716 громадянами України. До вагона можна було потрапити після вимірювання температури. Жодних зупинок поїзд дорогою не робитиме, лише для митного контролю на кордоні.

Охочих повернутися з Росії українців було вдвічі більше.

"У них залишається можливість виїхати через автомобільні пункти пропуску", - зазначив консул посольства України в Росії Владислав Жорніцький.

І літак, і поїзд прибудуть до Києва вранці в неділю, 29 березня.

З Москви до Києва вирушив спеціальний потяг з українцями

З Москви до Києва вирушив спеціальний потяг з українцями

Станом на початок доби неділі, 29 березня, за київським часом у світі вже заразилися новим коронавірусом COVID-19 660 із половиною тисяч людей. Із них 30,6 тисячі померли, понад 141 тисяча вже вилікувалася, решта - лікуються.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація