Пом'якшення карантину: працівники українських готелів розповіли, як прийматимуть гостей під час пандемії

Пом'якшення карантину: працівники українських готелів розповіли, як прийматимуть гостей під час пандемії

Фото: unsplash.com

Українські готелі розпочали готуватися до приїзду відвідувачів, а дехто зовсім не закривався, хоча пожильців під час карантину не було.

Готельне життя на нових умовах: уряд виніс на громадське обговорення ідеї щодо того, як готелі мають працювати після пом'якшення карантину.

Наприклад, пропонують, щоб усе, від масок до їжі, приносили лише в номер. Водночас деякі готелі не закривалися, хоча пожильців у них під час карантину не було, зазначається у сюжеті ТСН. 19:30.

Підготовкою до відновлення роботи поділилися працівники одного з готельних комплексів між Києвом та Львовом, де нині територію готують до приїзду гостей, яких тут не було вже два місяці.

"Хочеться попрацювати. Тут раніше вирувало життя: і весілля, і дні народження, і конференції", - розповідає адміністратор Роман Дмитрук, який також разом із друзями дотримувався карантину та залишався вдома.

Однак очікувати повернення до звичного режиму поки що рано. Ресторан повноцінно не працюватиме, а їжу подаватимуть хіба в номер, або на літній майданчик. Не вдасться і розслабитися наповну. Як от в басейні вода є, але плавати заборонено.

"Басейн, є сауна, хамам. Попри це, на даний час, це працювати не буде. Буде запущено тільки готель", - каже  керівник готельно-ресторанного комплексу Віталій Батейко.

Тим часом у готелях почали впроваджувати нові правила роботи: всюди дезінфектори, обов'язкові маски та рукавички, а ще робітники готуються слідкувати, щоб гості дотримувалися дистанції. Загалом же, всі працівники одразу на роботу не вийдуть.

"Задіюємо по максимуму наших людей, які довгий час не працювали, які так само не мають певного доходу стабільного. Викликаємо, щоб вони могли певні кошти заробити собі, - продовжує Батейко. - Спрогнозувати важко, що воно буде і як". 

Від браку туристів сьогодні страждають й львівські готелі. Власники одного з таких розповідають: "На сьогодні в нас у готелі є 4 номери. Зробили різні акції, з 50% знижкою продавали номери для того, щоб хоча б хтось заселився". Готель на карантин і не зачинявся. Кажуть, були дні без жодного заселеного номера, але зараз люди телефонують та бронюють. Переважно це бізнесмени, які мають у справи у Львові.

На вході до готелю - температурний скринінг та дезінфектор, якщо немає маски чи рукавиць - дадуть. Щодвігодини тут обробляють поверхні, хоча ресторан не працює, а їжу подають лише в номер. У спа зону теж зась, зате є винна тераса.

"Ми тут тримаємося повної дистанції, згідно протоколу працюємо, також ми працюємо на гостей з вулиці, але обов’язково за попереднім бронюванням. Тут можна повечеряти, пообідати, все, що завгодно, і краєвид красивий", - зазначила адміністраторка готелю Марія Самсін.

А ось хостели пустуватимуть ще довго, принаймні ті, котрі звикли працювати легально. Попри це у Києві хостели вже готуються до життя за новими правилами після карантину: про вимирання чи закриття тут не думають.

Кажуть, що найдорожчий номер з 1500 гривень здешевшають до 1200 гривень, а найдешевше ліжко з 300 гривень до 250. Заборону хостелам працювати вважають не надто справедливою. Але з іншого боку, їхні туристи - бюджетні. Й поки транспорт не запрацює, до хостелів гості не доїдуть, а тому власники поки що чекають та звільняють персонал

Тим часом престижні київські готелі звільняти своїх працівників не поспішають. Кажуть, надто багато витратили на їхнє навчання. Нині в готелі, який зазвичай заповнений, замість тисячі гостей, лише двоє пожильців. Вони живуть в умовах жорстких обмежень: маски, перевірка температури, а до ліфта заходити дозволяють лише поодинці.

На яких нових умовах готелі прийматимуть гостей і чи буде попит

На яких нових умовах готелі прийматимуть гостей і чи буде попит

Нагадаємо, раніше МОЗ опублікувало проєкт рекомендацій щодо організації роботи громадського транспорту, дитячих садочків, спортзалів, готелів, а також проведення зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту й фахового вступного випробування. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація