Покупки в умовах коронавірусу: чи можна заразитися недугою через їжу та чи варто дезінфікувати продукти

Покупки в умовах коронавірусу: чи можна заразитися недугою через їжу та чи варто дезінфікувати продукти

Фото: Associated Press

Основним шляхом передачі коронавірусу, що викликає Covid-19, є повітряно-крапельний.

Наразі немає науково підтверджених свідчень про те, що коронавірус може передаватися за допомогою їжі і найвищий ризик шопінгу полягає у перебуванні серед великої кількості людей.

Проте подекуди можна побачити поради про те, що овочі та фрукти потрібно мити з милом, а усі поверхні ретельно протирати та дезінфікувати. Що з цього є слушною порадою, а що ні? 

Мікробіолог та експерт з харчової безпеки Дональд Шаффнер відповів на найпоширеніші питання щодо придбання продуктів у матеріалі ScienceAlert. Розповідаємо найголовніше. 

Чи варто дезінфікувати усі пакунки та мити продукти з милом

Ні. Якщо є вагання щодо того, що упакування може бути брудним або містити на собі вірус, потрібно ретельно помити або обробити санітайзером руки, перш ніж сісти за трапезу - хоч це слід робити не лише в умовах пандемії.

Свіжу продукцію з милом мити не потрібно, адже воно не призначене для їжі і при потраплянні в організм людини може спричинити нудоту, блювоту та діарею.  Наразі науковці та експерти рекомендують просто мити свіжі овочі та фрукти у холодній воді. 

Чи варто використовувати багаторазові сумки в умовах пандемії 

Хоча теоретично можливо, що багаторазові сумки можуть збирати на собі патогени включно з коронавірусом, проте найбільша загроза у продуктовому магазині - це інші люди, хтось з яких може нездужати на Covid-19. Проте щоб мінімізувати ризик, торбинки можна випрати. Варто також ретельно мити руки після закінчення викладання продуктів. 

Як максимально зменшити ризик зараження у продуктових крамницях

Багато крамниць облаштувати антисептики поблизу входу. Також можна взяти антисептик з собою. Проте найкращим способом вберегтися від недуги протягом закупів є зробити список та якомога швидше завершити процес покупок. 

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста. За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць - до 24 квітня. 

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Якими методами поліція у світі бореться з порушниками карантину

Якими методами поліція у світі бореться з порушниками карантину

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація