Подорожі у 2020 році: що у Євросоюзі кажуть про відкриття кордонів для українських мандрівників

Подорожі у 2020 році: що у Євросоюзі кажуть про відкриття кордонів для українських мандрівників

Фото: Associated Press

Євросоюз зважено говорить про початок туристичного сезону.

Європа послаблює обмеження на подорожі. Уже з 15-го червня у Євросоюзі можуть відкритися внутрішні кордони.

Та от про загальні правила цьогорічних літніх відпусток у Брюсселі все ще домовляються. Озвучити їх обіцяють у найближчі два тижні. А от про те, на що можуть розраховувати українці, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Євросоюз зважено говорить про початок туристичного сезону. Мандрівники щороку наповнювали ледь не десяту частину бюджету європейських країн. Туристи Європі необхідні, однак, з озвучуванням конкретних дат щодо відкриття Шенгенської зони в Брюсселі дуже обережні. 

"Це літо не буде як усі попередні. Й ми маємо пристосуватися до нової реальності. Ми розробляємо кілька критеріїв, які допоможуть нам повернутися до туризму у найближчі тижні чи місяці", -  зазначила єврокомісар із питань охорони здоров'я Стелла Киріакідес.

Поки в Євросоюзі країни поступово відкривають лише внутрішні кордони, за винятком Бельгії та Польщі, із середини червня вони начебто готуються зустрічати туристів ледь не з усього світу. От тільки усім приїжджим доведеться пройти 14-денний карантин.

Країни Євросоюзу із середини червня збираються послаблювати туристичні обмеження

Країни Євросоюзу із середини червня збираються послаблювати туристичні обмеження

Кіпр із середини літа можна буде відвідати із так званим паспортом здоров’я, хоча пускатимуть туристів із тих країн, де низький рівень захворюваності. З липня відкриє свої кордони Греція. Також вимагатиме ізоляції або паспорту здоров’я Австрія. Зробити тест там можна буде прямо в аеропорту за 190 євро. У соцмережах вже діляться враженнями про те, як це - подорожувати по новому.

"Усі сидять до моменту, поки стюардеса не дозволить вставати. Утім, не всі одразу, а секційно. Вихід із літака займає десь годину. Й для заповненого на 50% лайнера потрібно 7 автобусів, щоб дотримуватися соціальної дистанції. Спеціальний контролер перевіряє чи правильно ти надягнув маску. Приймаються лише тести німецькі чи швейцарські. По прильоту їх можна здати, попередньо зарезервувавши час", - розповів на своїй сторінці у Facebook бізнесмен Кирило Рубінський.

Італія іноземних мандрівників прийматиме вже з 3-го червня. Утім українцям поспішати купувати квитки ще не варто. Пускатимуть до себе італійці поки лише громадян Євросоюзу.

"Ми стикаємося з певним ризиком через послаблення обмежень. Утім ми маємо це зробити, інакше вже ніколи не зможемо усе відновити. Й ми не можемо чекати моменту, коли буде вакцина", - наголосив прем'єрміністр Італії Джузеппе Конте.

Балтійські держави - Естонія, Латвія та Литва - на сезон відпусток, схоже, замкнуться в межах своїх трьох держав й дозволять лише внутрішні пересування. Майже закритою залишатиметься Німеччина. З 15 червня країна прийматиме туристів із кількох сусідніх держав.

А от відкрити свої кордони для українців уже за місяць готується Ісландія. Утім за певної умови: або 14-денний карантин, або тест на вірус. А ще в усіх туристів проситимуть встановити додаток, який відстежує контакти. До кінця липня навряд чи для нас відкриється Франція та Іспанія. Не визначилися із датами прийому туристів ще Хорватія та Чорногорія.

"Ми не втрачаємо надії, що міжнародний туризм буде поновлено цьогоріч. Ми наполягаємо на тому, аби Єврокомісія склала протоколи дій та щоб туристичні поїздки були дозволені за дотримання певних умов туроператорами, туристами, авіакомпаніями", - заявив президент іспанської федерації готелів Хорхе Маріхал.

Грузія може відкритися для українців вже з липня. А от у Єгипті та Туреччині - коли починати та як приймати туристів - досі визначаються. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація