"Почали випадати зуби": перехворілі на коронавірус скаржаться на серйозні проблеми

"Почали випадати зуби": перехворілі на коронавірус скаржаться на серйозні проблеми

Фото: Pexels

Проблеми виникають як у дорослих, так і у дітей.

Деякі люди, які перехворіли на коронавірус, почали повідомляти про проблеми з зубами та яснами.

Про такі випадки повідомляє New York Times. 

Як розповідає видання, 43-річна американка Фара Хемілі (штат Нью-Йорк) яка перехворіла COVID-19, втратила один зуб "без болю і крові" — він просто почав хитатися і вже на наступний день випав.

Того ж дня її друг зайшов на сторінку у Facebook для людей, які пережили вірус. Там він дізнався, що Діана Беррент, засновниця сторінки, повідомляла, що її 12-річний син втратив один із своїх дорослих зубів через кілька місяців після того, як у нього був легкий випадок захворювання на COVID-19. На відміну від пані Хемілі, за словами ортодонта, син пані Беррент мав нормальні та здорові зуби. Інші в групі Facebook писали про випадання зубів без кровотечі. Одна жінка втратила зуб під час того, як їла морозиво.

Стоматологи кажуть про відсутність даних і скептично ставляться до того, що COVID-19 може викликати подібні проблеми:

"Надзвичайно рідко зуби буквально випадають з лунок, але наявні стоматологічні проблеми можуть посилитися через коронавірус, особливо, коли пацієнти одужують від гострих інфекцій і борються з їх довгостроковими наслідками", — вважає доктор Девід Окано, пародонтолог з Університету штату Юта в Солт-Лейк-Сіті.

Деякі експерти впевнені, що лікарі і стоматологи повинні бути готові до таких наслідків, оскільки понад 47% дорослих у віці 30 років і старше страждають тією або іншою формою пародонтозу, включаючи інфекції і запалення ясен і тканин, що оточують зуби.

"Зараз ми починаємо вивчати деякі дивовижні та іноді інвалідизуючі симптоми, якими страждають пацієнти через кілька місяців після одужання від COVID-19", — повідомив доктор Вільям В. Лі, президент і медичний директор Фонду "Ангіогенез", некомерційної організації, яка займається вивченням стану здоров'я та захворювань судин.

Нагадаємо, що лікар назвав основні способи поширення COVID-19. Інфікуватися вірусом можна від людини, яка гучно розмовляє чи кричить.

Повʼязані теми:

Наступна публікація