"По очах бачила, що вона повинна жити": львівські лікарі врятували трирічну дівчинку з COVID-19

"По очах бачила, що вона повинна жити": львівські лікарі врятували трирічну дівчинку з COVID-19

Фото: pixabay.com

Маленьку пацієнтку, яка була понад місяць у комі, перевели у педіатричне відділення.

Понад місяць у Львові лікарі боролися за життя трирічної дівчинки з Миколаївського району Львівської області, на щастя, дитину вдалося врятувати. COVID-19 спровокував у малечі складну двосторонню пневмонію. Її під'єднували до апарту ШВЛ, але кисню було недостатньо, тому дівчинка стала ще й найменшої пацієнткою в Україні, для якої використовували, як штучну легеню, апарат екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО). Також дитині робили переливання крові.

Дитина понад місяць була в медикаментозній комі, а вже кілька днів тому її перевели з реанімації в педіатричне відділення, пишуть Факти.

"13 жовтня маленька пацієнтка почала самостійно дихати. 19 жовтня у неї зникла киснева залежність, але дитина ще перебував у реанімації. Всього кілька днів тому дівчинку перевели в педіатричне відділення. Важка пневмонія повністю відступила", - йдеться у повідомленні.

"Якщо спочатку дитину годували через зонд, то зараз дівчинка вже може їсти, впізнає маму і тата. Сидить. Поступово відновлюється рух. З нею щодня працюють масажисти, реабілітологи. Але ми всі розуміємо, що дитина, яка більше місяця лежала у медикаментозної коми, не може одразу стати повністю здоровою. Дівчинка отримала колосальну кількість медикаментів, тому у неї були проблеми з кишечником, їх вже вдалося вирішити", - розповіла завідувачка 1-м педіатричним відділенням лікарні ОХМАТДИТ Вікторія Семен.

Утім, тепер є ще одна проблема - у дитини неврологічний дефіцит.

"Хвороба вразила судини, нам знадобиться серйозна допомога неврологів. Але, мушу сказати, я працюю в педіатрії сорок років, а те, що зробило наше відділення реанімації, - це щось неймовірне", - каже лікарка.

Хоч стан у дитини під час лікування був вкрай важким, медики все ж надіялись на її одужання.

"Коли заходила до дівчинки в реанімацію, по очах бачила, що вона повинна і буде жити! Очі - це показник людської душі. Якщо вони каламутні - це прогностично погано. А у неї вони блищали", - з хвилюванням додає директор львівської лікарні ОХМАТДИТ Олександра Бурда.

Директорка львівської лікарні ОХМАТДИТ Олександра Бурда (на фото праворуч) і завідувачка 1-го педіатричного відділенням Вікторія Семен, фото / "Факти"

Скільки ще малятко проведе в лікарні, медики прогнозувати не беруться. Обережно припускають, що час хвороби і реабілітації співвідноситься приблизно 1 до 3. Тобто якщо дівчинка понад місяць хворіла двобічною пневмонією, то не менше трьох місяців знадобиться на її відновлення.

Нагадаємо, у трирічної дитини з Миколаївського району симптоми проявилися ще 12 вересня. Спочатку у дівчинки був нежить, а на третій день до нього доєднались гарячка і задишка. Через стрімкий перебіг хвороби дитину одразу госпіталізували до обласного центру. Вона була у вкрай важкому стані в реанімації, її під'єднали до апарату ШВЛ. Це перша дитина в регіоні, і друга в Україні, до якої застосували такий метод лікування. Вона потребувала переливання крові. 2 жовтня стан маленької пацієнтки покращився, її від'єднали від апарату ЕКМО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація