Плутали малярію з COVID-19: чим ризикують українці, які у пошуках відпочинку летять до Африки

Плутали малярію з COVID-19: чим ризикують українці, які у пошуках відпочинку летять до Африки

Фото: Associated Press

Цьогоріч Шрі-Ланка й Балі поки що закриті для українців через коронавірус, тож більш популярним стає відпочинок на острові Занзібар, у Танзанії.

Українці у пошуках відпочинку за умов суцільних заборон мчать до африканських країн. Океан там пречудовий, але ще є жовта пропасниця, малярія і не тільки. Тому українці, які на новорічні свята вирушать до Африки, ризикують заразитися і привезти додому небезпечну хворобу.

Про це йдеться 9 грудня в сюжеті ТСН.19:30.

Так, турист Юрій Казаков після екзотичного відпочинку на Мадагаскарі привіз нетипову для України хворобу - малярію. Спочатку думав, що це звичайна застуда й до лікарні не звертався. А потім було вже запізно. Чоловік впав у кому на майже місяць.

Юрій припускає, що його вкусив малярійний комар під час нічної прогулянки пляжем. Укус цієї комахи ж нерідко є смертельним.

"Єдина жива істота, яка вбила найбільше людей – це малярійний комар. Два із половиною мільярда людей у світі перебувають під загрозою малярії", - каже полковник медичної служби Олександр Здір.

Військовий лікар Олександр Здір працював у країнах Африки. За його словами, окрім малярії там і так безліч інших екзотичних хвороб. Тому українські військові, які проходять службу в Африці, роблять щеплення - від жовтої лихоманки, холери, гепатиту А і Б, дифтерії, правця й інших інфекцій. Це обов'язковий перелік вакцин, без яких військовослужбовець не може виїхати в цю країну.

Цьогоріч Шрі-Ланка й Балі поки що закриті для українців через коронавірус. Тож більш популярним стає відпочинок на острові Занзібар, у Танзанії. Лікарі радять перед поїздкою до Африки робити щеплення від гепатиту й жовтої лихоманки. Після повернення до України здавати аналізи на тропічні інфекції.

Нині, у світі вже фіксували й випадки, коли медики плутали малярію з COVID-19. Лікували від коронавірусу, а вже після смерті пацієнта дізнавалися, що вийшла помилка.

"Під час малярії може бути 39-40 температура і під час COVID-19 теж у пацієнтів температура може бути таких цифр. Ось тому на перших порах важко відрізнити", - пояснює лікар-інфекціоніст Сергій Крамарьов.

Малярії бояться менше, ніж коронавірусу, або чому українці летять відпочивати до африканських країн

Малярії бояться менше, ніж коронавірусу, або чому українці летять відпочивати до африканських країн

Аби унеможливити помилку, під час візиту до лікаря треба сказати, що ви їздили до тропічної країни. Навіть якщо після поїздки минув рік, бо болячка може не проявитись одразу. Тоді вам призначать додаткові аналізи і направлять також до лікаря-інфекціоніста.

"Діагноз малярія не кожен сімейний лікар може і поставити тому, що це рідкісне для нашої країни захворювання і не всі лікарі знають клінічні прояви", - пояснює лікар-інфекціоніст.

Від малярії щеплень нема. Втім, од жахливих наслідків хвороби вбереже профілактика. Треба лише пропити пігулки перед поїздкою і під час відпочинку. Це зменшить ймовірність повернутись із болячкою у рази. На власному досвіді в цьому вже переконався Юрій.

"Я вже коли одужав, лікар, який мене лікував, сказав, що я був першою людиною, який з білих вижив із такою концентрацією", - каже Юрій Казаков.

Тепер історію його хвороби вивчають науковці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація