Перші масові випробування у США вакцини від коронавірусу: які побічні симптоми має Moderna

Перші масові випробування у США вакцини від коронавірусу: які побічні симптоми має Moderna

Фото: Associated Press

З кінця липня до випробування вакцини залучать 30 тисяч американців.

У Сполучених Штатах Америки починають перші масові випробування вакцини від коронавірусу. Результати ранніх досліджень опубліковані і свідчать: в піддослідних виробляється імунітет, а побічні ефекти - не суттєві. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Оприлюднені результати першої фази випробувань. Moderna, так називається вакцина, навесні тестували на 45 добровольцях, і вона показала стабільний хороший результат. Вона двохдозна - перша доза ніби "розігріває" імунітет, друга - вже призначена для безпосереднього вироблення великої кількості антитіл, між дозами має минути місяць. 80% добровольців, яким ввели вакцину, відчували втому та озноб, 60% - головний біль.

"Спершу тестували на маленькій групі молодших людей. Потім, коли у них була хороша реакція, - на старших. Саме тому вакцина так розроблена, що вводиться у два прийоми, аби зменшити ризики для людей похилого віку і людей з хронічними хворобами. Дуже важливо, аби саме серед них вакцина добре працювала", - зазначає Вільям Шаффнер, професор Університету Вандербільда.

З кінця липня - на масових випробуваннях - буде залучено вже 30 тисяч американців. Якщо і на них вакцина не покаже серйозних побічних симптомів і продовжуватиме гарантувати імунітет - її ліцензують і запустять у виробництво. Компанія готова виробляти від 500 мільйонів до мільярда доз на рік.

Однак Moderna - не єдина вакцина, яку вже тестують на великій кількості добровольців - є ще британська і китайська вакцини, які теж пройшли перші фази успішно. Усього ж у світі розробляють більш як півтори сотні різних вакцин від коронавірусу. Зазвичай на те, аби випустити вакцину, йде 6-10 років, однак тут від самого початку було зрозуміло: роботу максимально пришвидшать, аби подолати пандемію.

"Тут треба бути дуже обережними, адже розроблення вакцини - дуже складний процес. Все не завжди йде, як заплановано. При найкращому сценарії, можливо, на початку чи в першому кварталі наступного року будуть якісь результати. І це буде чудово", - додає професор Університету Вандербільда.

Кому американська вакцина вже допомогла просто сьогодні, то це місцевій фондовій біржі. Після новин про успішні ранні випробування Moderna індекси помітно скакнули вгору. 

Боротьба з коронавірусом: у США починають масові випробування вакцини від COVID-19

Боротьба з коронавірусом: у США починають масові випробування вакцини від COVID-19

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація