Переповнені жертвами коронавірусу морги і заниження офіційної статистики вчетверо: як у Росії приховують COVID-19

Переповнені жертвами коронавірусу морги і заниження офіційної статистики вчетверо: як у Росії приховують COVID-19

Фото: Associated Press

Метод підрахунку смертей від COVID-19 у Росії відрізняється від керівних принципів ВООЗ.

У Росії приховують справжню ситуацію з коронавірусом, в кілька разів занижуючи кількість смертей. У лікарняних палатах з носилок звисають кінцівки мертвих тіл, а морги набиті голими тілами, які лежать одне на одному на підлозі 

Репортаж про ситуцацію в російських лікарнях показали на американському каналі CNN

У розпорядженні CNN опинилися відеозаписи жахливих умов лікарні в Ульяновську - місті, що приблизно у 800 км від Москви. Відео зняте в середині жовтня 2020 року і передане російським об'єднанням "Альянс лікарів", яке пов'язують з опозиційними силами.

Кадри розкривають жахливі умови в переповнених приміщеннях, показуючи морги з роздягненими тілами, зваленими одне на одного на похмурих підлогах - сцени, які більше схожі на зони бойових дій, ніж на лікарні.

Кадр із відео, переданого CNN, на якому показано переповнений морг в Ульяновській області Росії в жовтні. / Фото: CNN

Росія заявляє, що станом на 16 листопада від COVID-19 померло понад 33 тисячі людей. Але критики вважають, що Кремль занижує справжню статистику. 

"Я думаю, що реальна кількість (померлих - ред.) становить (близько - ред.) 130 тисяч людей", - сказав колишній урядовий демограф Олексій Ракша, який залишив Росстат у липні 2020 року, заявивши, що агентство приховує смертність від коронавірусу. Він каже, що розбіжність між офіційними цифрами та його розрахунками пов'язана з тим, як Росія класифікує померлих від коронавірусу. 

Росстат використовує 4-рівневу систему класифікації, пояснює він. Згідно з веб-сайтом агентства, це:

  1. У пацієнта виявляють COVID-19 до смерті;
  2. коли вважається, що COVID-19 є основною причиною смерті, але його потрібно підтвердити шляхом розтину або подальших досліджень;
  3. коли вірус сприяв смерті хворих, які мали супутні захворювання;
  4. коли COVID-19 підтверджується, але не вважається головним фактором смерті.

"Лише перший рівень смертності, коли пацієнт отримав позитивний результат на коронавірус перед смертю, реєструється як смерть від COVID-19", - сказав Ракша CNN і додав, що смертність у всіх трьох інших рівнях залишається поза офіційними цифрами. 

Цей метод підрахунку відрізняється від керівних принципів ВООЗ, в яких йдеться, що всі випадки смерті, пов’язані з COVID-19, слід враховувати, якщо не існує "чіткої альтернативної причини, яка не може бути пов’язана" із захворюванням.

Ані Міністерство охорони здоров'я Росії, ані орган охорони здоров'я Росспоживнагляду, ані Росстат не відповіли на запити CNN про коментарі.

За даними Федеральної служби держстатистики (або Росстату - ред.), від квітня до вересеня 2020 року офіційний показник смертності в Росії був приблизно на 117 тисяч більший, ніж минулого року. Водночас офіційна кількість померлих від COVID-19 на той період становила близько 21 тисячі людей.

Наразі немає даних Росстату за жовтень та листопад, але, судячи з офіційних даних, оприлюднених Центром реагування на коронавірус у країні, поширення пандемії стрімко прискорилося.

Могили на Бутовському кладовищі, яке служить місцем поховання померлих від коронавірусу в Москві. / Фото: Associated Press

Путін похвалився тим, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу

Путін похвалився тим, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація